Skip to main content

Σε αναμμένα κάρβουνα οι κρατικοί αξιωματούχοι της Θεσσαλονίκης

Αρκετοί εξ αυτών φαίνεται να έχουν συντάξει ήδη τις παραιτήσεις τους τις οποίες είναι έτοιμοι να υποβάλουν τη Δευτέρα κιόλας

Γράφει ο Σαλονικιός

Δεν είναι μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς πολλοί απ’ αυτούς θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το κοινοβουλευτικό έδρανο σε περίπτωση ήττας του κυβερνώντος κόμματος. Είναι και κάμποσοι κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι διορίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση.
 
Πληροφορούμαι ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν συντάξει ήδη τις παραιτήσεις τους τις οποίες είναι έτοιμοι να υποβάλουν την Δευτέρα κιόλας, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές. Ένας απ’ αυτούς, ο οποίος ηγείται κρατικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη μου τόνισε πως το πρωί της Δευτέρας θα ζητήσει η επιστολή παραίτησής του να πρωτοκολληθεί ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση περί των προθέσεών του.

«Διοριστήκαμε από την σημερινή κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε στη θέση μας εφόσον υπάρξει κυβερνητική αλλαγή», μου επισημαίνει ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ωστόσο, πληροφορούμαι πως την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν έχουν ανάλογες ευαισθησίες. Δεν αναφέρομαι στον κυρ Στέλιο του ΟΑΣΘ ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του, διατυπώνοντας μάλιστα το ερώτημα «ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να καθαιρέσει εκκαθαριστή;».

Αναφέρομαι σε άλλους οι οποίοι θεωρούν εαυτούς εξαιρετικά επιτυχημένους και άρα δικαιούνται, σύμφωνα πάντα με την… αυτοαξιολόγησή τους να συνεχίσουν να παραμένουν στις καρέκλες τους. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, μαθαίνω ότι επιχειρούν μετά τις ευρωεκλογές να αποκτήσουν επαφή με τα επερχόμενα «γαλάζια» συστήματα, μπας και διασωθούν.

Στα χρόνια της κρίσης οι θέσεις των κρατικών αξιωματούχων της Θεσσαλονίκης έχουν περιοριστεί, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι αρκετές, κάποιες μάλιστα εκ των οποίων είναι και επίζηλες λόγω των πολύ παχυλών αμοιβών.

Αναφέρω ενδεικτικά, για να έχετε μια εικόνα: πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΑΣΘ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΣΕΘ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εγνατία Οδό Α.Ε, διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στις δύο υγειονομικές περιφέρειες, διοικητές νοσοκομείων, επικεφαλής κρατικών οργανισμών στον τομέα του Πολιτισμού (ΚΘΒΕ, ΚΟΘ, Μέγαρο Μουσικής, μουσεία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Κρατικό Ωδείο κ.ο.κ.), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε., πρόεδρος στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, γενικός διευθυντής ΕΡΤ3, διοίκηση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, διοικήσεις στα εθνικά στάδια και εθνικά κολυμβητήρια κ.λπ.

Θυμίζω ότι ήδη, ο πρώτος εκ των αξιωματούχων ο οποίος έσπευσε να παραιτηθεί μη περιμένοντας καν το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης.

Κουίζ

Μιας και ο λόγος περί κρατικών αξιωματούχων, πληροφορούμαι από πολύ έγκυρη τραπεζική πηγή ότι εις εκ των Θεσσαλονικέων κρατικών αξιωματούχων, από τους πλέον προβεβλημένους, άφησε λέει, να κοκκινίσει το δάνειό του, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Εν ολίγοις δεν έχει πληρώσει ούτε σεντς τα τελευταία χρόνια, παρά τον παχυλό μισθό που έπαιρνε. Τουλάχιστον αυτός έμεινε συνεπής στο αρχικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «Δεν πληρώνω».