Skip to main content

Σε αναζήτηση λιμανιού το Aquarius με 11 διασωθέντες μετανάστες

Σήμερα το πρωί, το πλήρωμα του πλοίου διέσωσε δέκα άνδρες και ένα ανήλικο παιδί που επέβαιναν σε μια βάρκα που βυθιζόταν

Το πλήρωμα του πλοίου Aquarius διέσωσε σήμερα το πρωί 11 μετανάστες που επέβαιναν σε μια λέμβο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και αναζητεί λιμάνι υποδοχής για να αποβιβάσει τους μετανάστες αφού το πλήρωμα του ανθρωπιστικού πλοίο αρνήθηκε να τους επιστρέψει στη Λιβύη, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις SOS Mediterranean και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Μετά από μια αναγκαστική στάση στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ να αποσύρει τη σημαία του, το Aquarius, που είναι τώρα εγγεγραμμένο στον Παναμά, επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στη ζώνη διάσωσης.

Σήμερα το πρωί, το διασωστικό πλοίο διέσωσε 10 άνδρες και έναν ανήλικο που επέβαιναν σε μια βάρκα που βυθιζόταν, αφότου προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Μετά τη διάσωση, το Aquarius ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Τυνησίας. Στην μόνη απάντηση που έλαβε, η Ρώμη διαβίβασε τις πληροφορίες στο λιβυκό ναυτικό, το οποίο ζήτησε από το πλοίο να μεταφέρει τους μετανάστες σε ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης.

«Δεδομένου ότι η Λιβύη δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ‘ασφαλής τόπος', το Aquarius απάντησε ότι δεν θα μπορούσε νομίμως να μεταφέρει τους ανθρώπους στο σημείο που θα επέστρεφαν εκεί», δήλωσε η SOS Mediterranean.

Αμέσως μετά, το πλοίο, με τους 11 μετανάστες επιβαίνοντες, επανέλαβε την αναζήτησή του στη ζώνη διάσωσης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Το Aquarius, το οποίο ναυλώνουν η γαλλο-γερμανική φιλανθρωπική ΜΚΟ SOS Mediterranee και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ιταλίας με την άλλες χώρες της ΕΕ για την υποδοχή των μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έχει διαμηνύσει ότι το Aquarius δεν θα δει «ποτέ» ξανά πώς μοιάζει ένα ιταλικό λιμάνι.

φωτογραφία αρχείου