Skip to main content

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ

Το 2009 η ΕΒΟΛ, η οποία ανήκει στην ΕΑΣ Βόλου, σημείωσε αύξηση του τζίρου κατά 17% και της ποσότητας των προϊόντων, που διέθεσε κατά 15% σε σχέση με το 2008.
Με αύξηση των πωλήσεών της ολοκλήρωσε το 2009 η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του Βόλου ΕΒΟΛ, η οποία σε περίπου δυο εβδομάδες θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή του κτιρίου 2.500 τμ της νέας μονάδας επεξεργασίας γάλακτος, επένδυση ύψους 8 εκατ.ευρώ. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ.Νικήτας Πρίντζος κατά την περασμένη δύσκολη χρονιά για την εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, η ΕΒΟΛ αύξησε τόσο το τζίρο όσο και την ποσότητα των προϊόντων που διέθεσε, ενώ παράλληλα την τελευταία εξαετία ο τζίρος της σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Συγκεκριμένα, το 2009 η ΕΒΟΛ, η οποία ανήκει στην ΕΑΣ Βόλου, σημείωσε αύξηση του τζίρου κατά 17% και της ποσότητας κατά 15% σε σχέση με το 2008. Το 2009 ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας έφθασε τα 14 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ στόχος για το 2010 είναι η αύξηση του τζίρου να ξεπεράσει το 20%. «Το 2003 πουλούσαμε 17.000 γιαούρτια το μήνα, σήμερα πουλάμε 160.000 γιαούρτια το μήνα και έχουμε στόχο το 2010 με τις νέες συμφωνίες, που έχουμε κάνει να ξεπεράσουμε τα 250.000 τεμάχια το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Πρίντζος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τα κέρδη του 2009 η ΕΒΟΛ κατάφερε να πληρώσει τους κτηνοτρόφους με τις καλύτερες τιμές στο γάλα πανελλαδικά, να υλοποιήσει επενδύσεις χωρίς δανειακά κεφάλαια και να κατασκευάσει εξ ιδίων εργοστάσιο ζωοτροφών κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009 με πωλήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, γνωστοποίησε ότι η γαλακτοβιομηχανία πέτυχε να αποζημιώσει από ιδίους πόρους περίπου 70 άτομα προσωπικό που αποχώρησε από την ΕΒΟΛ. Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Στόχοι για 2010

Ένας από τους στόχους της ΕΒΟΛ, σύμφωνα με τον Πρίντζο, είναι το 2010 να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου της εταιρείας. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Σε περίπου 15 ημέρες θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός που θα αφορά στην κατασκευή του νέου κτιρίου. Η επένδυση γίνεται με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των προϊόντων της εταιρείας. Στη νέα μονάδα θα εγκατασταθεί η παραλαβή της πρώτης ύλης, η επεξεργασία και η εμφιάλωση του γάλακτος. Στο παλιό εργοστάσιο θα λειτουργήσουν τα τμήματα γιαουρτιού και τυροκομίας.

Στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρώσει εντός του 2010 την επένδυση που αφορά στην κατασκευή μονάδας πλαστικών φιαλών και να ολοκληρώσει τη μελέτη κατασκευής κτιρίου πολλαπλών χρήσεων σε οικόπεδο της ΕΑΣ Βόλου στο Βελεστίνο. Επίσης, εντός των ημερών η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης θα έχει συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για την έγκριση της επένδυσης κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στα Κανάλια δυναμικότητας 500 ΚW. Στην παρούσα φάση η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 850.000 ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.

Στο στάδιο της μελέτης είναι και η κατασκευή μίας μονάδας βιοενέργειας με τη χρήση βιομάζας από τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών για την παραγωγή θέρμανσης. Η δαπάνη είναι πλήρως επιλέξιμη και επιδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε τέλος ότι εντός του Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την ΕΑΣ Βόλου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.