Skip to main content

Σε απόγνωση οι φωτογράφοι γάμων και βαπτίσεων μετά το νέο lockdown

Η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με τη μη τέλεση μυστηρίων έχουν οδηγήσει τους φωτογράφους και τους βιντεογράφους σε πρωτοφανή μαρασμό.

Τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων των τελευταίων δεκαετιών βιώνουν από τον περασμένο Ιανουάριο οι φωτογράφοι και βιντεογράφοι κοινωνικών εκδηλώσεων λόγω των δύο ολικών lockdown που υπήρξαν στην Ελλάδα μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τον κλάδο φωτογράφων και βιντεογράφων γάμων και βαπτίσεων, η κρίση του κορωνοϊού τους έχει χτυπήσει σφοδρότερα και από την δεκαετή οικονομική κρίση που τους είχε υποχρεώσει να ρίξουν τις τιμές λόγω των συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμα χειρότερη, αφού η θερινή περίοδος που χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη συχνότητα τέλεσης γάμων και βαπτίσεων, ήταν άνυδρη.

Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, στη Θεσσαλονίκη οι φωτογράφοι που καλύπτουν γάμους και βαπτίσεις είναι αρκετοί, με αποτέλεσμα η πίτα να μην μπορεί να μοιραστεί.

«Υπήρχε βιντεολήπτης που το καλοκαίρι αναγκάστηκε να βάφει σπίτια για να τα βγάλει πέρα, αφού ουσιαστικά δεν γίνονταν γάμοι και βαπτίσεις και όσοι γίνονταν είχαν περιοριστικά μέτρα που οδηγούσαν σε αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου των φωτογράφων και βιντεογράφων, αφού με τόσους λίγους καλεσμένους δεν μπορούσαν να ισχύσουν τιμές που υπήρχαν προ κορωνοϊού», αναφέρει στην Voria.gr η Σοφία Καμπλιώνη, φωτογράφος κοινωνικών εκδηλώσεων που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Μείωση έως 60%

Σύμφωνα με ανάρτηση στο pttl.gr, ενημερωτικό ιστότοπο που εξειδικεύεκεται σε θέματα φωτογραφίας, από την έναρξη των κοινωνικών εκδηλώσεων για το 2020, δηλαδή κάλυψη γάμων και βαπτίσεων, η οποία παραδοσιακά ξεκινάει μετά την Κυριακή του Πάσχα και πιάνει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ήταν αποκαρδιωτική, με πολλούς φωτογράφους, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν να έχουν δει μείωση της δουλειάς τους πάνω από 50-60%.

Οι πελάτες των φωτογράφων επέλεξαν να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις τους για το 2021 και όσοι τελικά αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν έστω και με μειωμένο αριθμό καλεσμένων και χωρίς δεξιώσεις και πάρτι, περιόρισαν αρκετά τα έξοδα τους, σε μερικές περιπτώσεις μη έχοντας φωτογραφική κάλυψη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η φωτογραφική και βίντεο κάλυψη συνεδρίων αλλά και εταιρικών εκδηλώσεων (π.χ. εγκαίνια καταστημάτων, προωθητικές ενέργειες εταιρειών μέσω εκδηλώσεων για το κοινό) ελαχιστοποιήθηκε και αυτή, καθώς πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.

«Δεν ξεχνάμε φυσικά τις δεκάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις που στηρίζονται στην έκδοση φωτογραφικών για δημόσια έγγραφα, ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, στην εκτύπωση φωτογραφιών (η οποία έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν και λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας), τα οποία με τη σειρά τους είδαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους», σημειώνει το σχετικό κείμενο.

Τα έξοδα τρέχουν χωρίς… δουλειά

Η επιβολή του lockdown τον περασμένο Μάρτιο συμπεριέλαβε τελικά τους φωτογράφους στη χορήγηση των 800 ευρώ, ενώ συμπεριλήφθηκαν στη μείωση ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ωστόσο όπως οι ίδιοι φωτογράφοι αναφέρουν, τα μέτρα ουσιαστικά είναι αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων, που δεν ελαφρύνουν την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει φωτογράφοι και βιντεογράφοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πως πιθανή συνέχιση της κατάστασης και το 2021, πολλοί είναι οι φωτογράφοι και οι βιντεογράφοι που θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή ακόμα και να αλλάξουν επαγγελματικό χώρο.