Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων-Ζητούν μείωση ενοικίων

Βροχή οι αιτήσεις στους δήμους για μείωση των ενοικίων– Διεκδικούν την παροχή σχολικών γευμάτων στους μαθητές για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι ιδιοκτήτες κυλικείων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την αρχή της πανδημίας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, ο οποίος είχε μείνει κλειστός κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και δούλεψε μόνο από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μέχρι το δεύτερο lockdown, βρίσκονται πλέον σε δυσχερή οικονομική θέση. Άλλωστε, όσοι άνοιξαν τα κυλικεία τους με την επανέναρξη της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων είδαν τον τζίρο τους να είναι σημαντικά μειωμένος, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων για να δουλέψουν.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ακόμα και στα δημοτικά, όπου άνοιξαν τα κυλικεία με όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, απολυμάνσεις και ό,τι άλλο προβλέπεται. Κυλικείο σχολείου με 400 παιδιά που έκανε τζίρο 200-250 ευρώ την ημέρα στις καλές εποχές, έπεσε τον Σεπτέμβριο στα 180, τώρα κάνει τζίρο 60 και 70 ευρώ. Πώς να κρατηθεί;», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου κυλικειαρχών Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Στέφανος Φακούδης.

Μαζικές αιτήσεις για μείωση μισθώματος

Προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που εξακολουθούν να τρέχουν, οι κυλικειάρχες καταθέτουν μαζικά αιτήσεις στους δήμους, έτσι ώστε να μειωθεί το ενοίκιό τους έως και 40% για έναν χρόνο, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 35 αιτήσεις μισθωτών κυλικείων στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως επισήμανε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, Δήμητρα Ακριτίδου, η εισήγηση της διοίκησης του δήμου για τις συγκεκριμένες αιτήσεις είναι θετική. «Εμείς σχεδιάζαμε να κάνουμε μείωση των ενοικίου και προτού βγει ο νόμος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικό πρόβλημα και ακόμα δεν γνωρίζουν αν αύριο θα δουλέψουν. Πλέον, έχουμε ετοιμάσει ξεχωριστό φάκελο για κάθε αιτούντα, γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε οριζόντια μείωση και για κάθε αίτηση έχουμε θετική εισήγηση», σημείωσε η αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό της μείωσης για κάθε περίπτωση θα αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ζητούν πρόσθετα μέτρα

Οι κυλικειάρχες, πάντως, τονίζουν ότι η μείωση αυτή δεν αρκεί και ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης από την πολιτεία. «Καταφέραμε έστω αυτό που ζητήσαμε, δηλαδή έως 40% μείωση των ενοικίων για έναν χρόνο. Όμως για εμάς που είμαστε κλειστοί από πέρσι τον Μάρτιο και το καλοκαίρι δεν δουλέψαμε, δεν είναι αρκετό. Μας έδωσαν δύο βοηθήματα 800 και 540 ευρώ, αλλά με αυτά τι να πρωτοκαλύψουμε; Τα ένσημα, τα ενοίκια; Πήραμε την επιστρεπτέα προκαταβολή που στην που στην ουσία είναι δάνειο κι έφυγε όλη στις υποχρεώσεις. Πρόσφατα μάλιστα κάναμε έρανο για συνάδελφο στην Αθήνα με τέσσερα παιδιά που δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου.

Βασικό αίτημα του κλάδου είναι να αναλάβει τα σχολικά γεύματα, όπως το 2005, όταν μέσω προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, προετοίμαζε δεκατιανό στα δημοτικά σχολεία. Υπέρ της συγκριμένης ρύθμισης, εξάλλου, έχει ταχθεί και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. «Αυτό που ζητάμε είναι το δεκατιανό σε όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά. Το φωνάζουμε από πέρσι. Με το μεσημεριανό που παρέχεται γίνεται κατασπατάληση χρήματος, καθώς πετιούνται φαγητά. Επιπλέον, δεν γίνεται με αυτήν την κατάσταση να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος τρεις επιχειρήσεις catering, όπου εργάζονται 30 άτομα και 8.000 κόσμος, χώρια τους προμηθευτές, να μην μπορούν να δουλέψουν. Με τον τρόπο αυτό και θα στηρίξουμε και την τοπική κοινωνία κι εμείς θα δουλέψουμε και οι δήμοι θα πάρουν τα λεφτά τους, ενώ θα υποστηριχθούν και τοπικοί παραγωγοί, δηλαδή ο πρωτογενής τομέας», κατέληξε ο κ. Φακούδης.