Skip to main content

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Άνω Πόλη-«Νεαροί βανδαλίζουν, ενοχλούν κάθε βράδυ»

Κάθε βράδυ εκατοντάδες νεαρά άτομα συνωστίζονται στην πλατεία έως το πρωί - Βανδαλισμοί, σκουπίδια. Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στην πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη, καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους κάθε βράδυ εκατοντάδες νεαρά άτομα παραβιάζουν την καραντίνα και συνωστίζονται στη γειτονιά τους, κάνοντας φασαρία έως το πρωί, προκαλώντας καταστροφές και αφήνοντας παντού σκουπίδια.

Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία κατοίκων πλατείας Καλλιθέας», «κάθε βράδυ συγκεντρώνονται στην πλατεία Καλλιθέας από 200 ως 600 άτομα ενίοτε και 800» ενώ «καθημερινά περνάνε μερικές χιλιάδες άτομα».

«Αντί να σεβαστούν τον χώρο που τους φιλοξενεί, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να λερώσουν, να βανδαλίσουν και να ενοχλήσουν όλους εμάς που κατοικούμε γύρω από την πλατεία σε απόσταση 200 μέτρων».

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, «ο κύριος όγκος αποχωρεί ως τις 6 το πρωί και οι τελευταίοι περίπου στις 8 το πρωί. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξεκινάει από τις 4-6 το απόγευμα και από τις 10 και μετά το βράδυ αρχίζουν την μουσική και τα όργανα και τραγουδούν εν χορώ. Πίνουν, σπάζουν και ρημάζουν ότι υπάρχει μπροστά τους. Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας, ουίσκι, τζιν, βότκα, κρασί, ρετσίνα και ότι άλλα αλκοολούχα ποτά υπάρχουν».

«Οι οδοκαθαριστές κάθε πρωί που σκουπίζουν βρίσκουν κενά πεταμένα κουτιά από ψυχοφάρμακα, κυρίως Artane και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Ανάβουν καπνογόνα και ρίχνουν κροτίδες κατά την διάρκεια της νύχτας ή του ξημερώματος και δημιουργούν συνθήκες γηπέδου. Καταστρέφουν τα παγκάκια της πλατείας τα οποία πριν μια εβδομάδα αντικαταστάθηκαν και αν κάποιος τα δει σήμερα θα δει ότι ήδη βανδαλίστηκαν πάλι. Προκαλούν ζημιές στα οχήματα μας. Κάθονται επάνω στα αυτοκίνητα μας και αφήνουν τα ποτά τους επάνω σε αυτά. Μεγάλος αριθμός από αυτούς προσέρχονται με μηχανές μεγάλου κυβισμού. Όλο το βράδυ γκαζώνουν ασταμάτητα για να κάνουν την πλάκα τους και δημιουργούν δυσβάσταχτες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας. Κάποιες φορές δέρνονται αναμεταξύ τους. Αφοδεύουν όπου βρουν και ουρούν μέσα στην πλατεία οπουδήποτε χωρίς αναστολές μπροστά στα μάτια ανδρών γυναικών και παιδιών. Κάνουν τις ανάγκες τους επάνω στους τοίχους αλλά και τις πόρτες των σπιτιών μας. Παντού τσίκνα, εμετοί και έντονη μπόχα από αλκοόλ και χασίς. Γράφουν συνθήματα και κάνουν γκράφιτι, στην πλατεία αλλά και στα σπίτια μας που για να τα βάψουμε πληρώνουμε από το υστέρημα μας».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το πρωί βάφει ο δήμος την πλατεία και την άλλη μέρα υπάρχουν παντού συνθήματα καινούρια γραμμένα.

«Στην αρχή ήταν άτομα περισσότερο του αντιεξουσιαστιού χώρου αλλά τελευταία έρχονται όλο και περισσότερο άτομα των γηπέδων - χούλιγκανς από άλλες περιοχές της πόλης».

«Οι γείτονες πρακτικά έχουν αποβληθεί από την γειτονιά τους. Τα παιδιά μας πλέον δεν μπορούν να παίξουν στην γειτονιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν».

Η Πρωτοβουλία κατοίκων σημειώνει ότι έχει απευθυνθεί ως τώρα σε όλους τους υπεύθυνους αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Όλοι εθελοτυφλούν. Η αστυνομία στέκεται αμέτοχη ως και αδιάφορη και δεν έρχεται ποτέ παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα που δέχεται από όλους όσους ζουν αυτό τον εφιάλτη. Ο δήμος το ίδιο. Περιορίζεται μόνο να μαζεύει τα σκουπίδια και να καθαρίζει την πλατεία καθημερινά. Εμείς πιστεύουμε ότι ο πρώτος πολίτης της πόλης θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών του. Το κράτος γενικά δεν υπάρχει πουθενά. Έχουμε να κοιμηθούμε νύχτα περίπου δύο μήνες».

Οι κάτοικοι καλούν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρωθυπουργό να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν να ολιγωρούν αμφότεροι.

«Για να επανέλθει η ηρεμία μας πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να παρθούν αποφάσεις πριν είναι αργά. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή κατοικίας και έτσι θέλουμε να παραμείνει. Στην Άνω Πόλη λόγω παραδοσιακού οικισμού, απαγορεύεται η δημιουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακριβώς αυτό να ισχύει και για τις πλατείες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση και χωρίς παραθυράκια. Χωρίς καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δούρειους ίππους. Η εμπειρία που έχουμε είναι πολύ σκληρή όσες φορές επιτράπηκε η λειτουργία τους. Οι αρμόδιοι φορείς αλλά και ο δήμος έχουν υποχρέωση να επανεξετάσουν όλες τις άδειες που έχουν δώσει και έφεραν την περιοχή μας σε απόγνωση», καταλήγει η ανακοίνωση.