Skip to main content

Σε απόλυτο αδιέξοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η προκλητικότητα Ερντογάν και οι εκλογές

«Μέχρι να περάσει τον σκόπελο των εκλογών θα διατηρεί το κλίμα στο κόκκινο» λέει στη Voria.gr o διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής και προκλητικότητας της γείτονας χώρας.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στη voria.gr τονίζει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο «απόλυτο αδιέξοδο» εκτιμώντας ότι αυτή η προκλητική στάση της Τουρκίας θα διαρκέσει σίγουρα έως ότου γίνουν οι εκλογές στη γείτονα.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο διεθνολόγος, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στην ατζέντα του το θέμα της Συρίας «και για αυτό έχει αναγάγει το θέμα της τρομοκρατίας σε νούμερο ένα, γιατί για τον Ερντογάν τρομοκρατία σημαίνει PKK, δηλαδή Κούρδοι».

Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη αναταραχή που επικρατεί γεωπολιτικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και «διαπραγματεύεται ξανά με τη Δύση» ενώ «μέχρι να περάσει τον σκόπελο των εκλογών θα διατηρεί το κλίμα στο κόκκινο».

Αποστρατικοποίηση νησιών και στο βάθος θαλάσσιες ζώνες

Η ρητορική της αποστρατικοποιήσεως των ελληνικών νησιών που αποτυπώνεται μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» κορυφώνεται και όπως εκτιμά ο κ. Δεσποτόπουλος η Τουρκία ουσιαστικά στοχεύει στην επιθυμία της να αποκτήσει θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Δεν μπορεί να έχει τις θαλάσσιες ζώνες διότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Και γιατί υπάρχουν; Υπάρχουν γιατί στο μεν Αιγαίο έχουμε τα νησιά, στη δε Μεσόγειο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα τι λέει ο Ερντογάν; Επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες με το νόμιμο τρόπο του Διεθνούς Δικαίου, πάει και αμφισβητεί τα νησιά. «Δεν μου δίνετε θαλάσσιες ζώνες; Τα νησιά δεν σας ανήκουν λόγω του ότι τα έχετε στρατικοποιήσει». Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το εξυπηρετεί με έναν πολύ επιθετικό τρόπο. Ταυτόχρονα, δημιουργεί και άλλα θετικά για τον ίδιο. Δηλαδή, έχει άλλο ένα διαπραγματευτικό όπλο σε σχέση με εμάς και τη Δύση. Μια απαίτηση, παράλογη μεν, αλλά υπαρκτή και επίσης με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα και να της ασκήσει bullying κατά κάποιο τρόπο λέγοντας «δώσμου θαλάσσιες ζώνες αλλιώς θα χάσεις τα νησιά που έχεις, κι αν δεν μου τα δώσεις με το καλό θα στα πάρω με το άγριο». Ο στόχος είναι οι θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε.

Η Ελλάδα όπως είπε ο κ. Δεσποτόπουλος μιλά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «και αναγνωρίζουμε ότι πράγματι εκεί έχουμε ένα θέμα να λύσουμε» ωστόσο οι Τούρκοι θέτουν κι άλλα θέματα «όπως γκρίζες ζώνες».

«Βάζουν την αιγιαλίτιδα ζώνη κατ΄επέκταση των νησιών που αμφισβητούν, διότι δεν έχουμε μόνο την αποστρατικοποίηση έχουμε και τη αμφισβήτηση της κυριότητας κάποιων νησιών επειδή κατά τους Τούρκους δεν αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες. Τα Ίμια είναι μια τέτοια περίπτωση αμφισβήτησης ελληνικού εδάφους. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι θα είμαστε σε δυσκολία με τον γείτονα μας τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι τουρκικές εκλογές» επισήμανε προσθέτοντας ότι η πολιτική Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια «έχει κάνει πάρα πολύ κακό».

«Κάποια στιγμή θα φύγει ο Ερντογάν αλλά έχει εμποτίσει τον λαό του και την πολιτική ελίτ του, με ένα αφήγημα. Ο μέσος Τούρκος σήμερα έχει πειστεί ότι του έχουμε κλέψει νησιά. Και ο Ερντογάν να φύγει αυτό θα μείνει και σε έναν επόμενο χρόνο με μια ακατάλληλη τουρκική ηγεσία μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.