Skip to main content

Σε αργία ο Ψωμιάδης αν καταφέρει να εκλεγεί στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Π. Ψωμιάδης θα επιδίωκε η υπόθεση να πάρει αναβολή προκειμένου να πάει στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για τα διαβόητα “45αρια” η οποία επρόκειτο να δικαστεί χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αλλά μετατέθηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, μπορεί να έλυσε ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά του δημιούργησε ένα δεύτερο, εξίσου σοβαρό, εάν και εφόσον καταφέρει βεβαίως να εκλεγεί στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Π. Ψωμιάδης θα επιδίωκε η υπόθεση να πάρει αναβολή προκειμένου να πάει στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, απαλλαγμένος από το βάρος μιας επίπονης και δυσφημιστικής για τον ίδιο ακροαματικής διαδικασίας η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και σε κάποια βαριά καταδίκη του.

Βεβαίως, για ευνόητους λόγους, καθαρά πολιτικών εντυπώσεων, το αίτημα της αναβολής δεν υποβλήθηκε από τον ίδιο προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι φυγομαχεί, αλλά από άλλους τρεις συγκατηγορουμένους του, ένας εκ των οποίων ήταν και ο αδελφός του Διονύσης. Το αιτιολογικό ήταν ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των συγκεκριμένων κατηγορουμένων απουσίαζαν καθώς την ίδια ώρα δίκαζαν άλλες υποθέσεις, σε άλλες πόλεις.

Κατόπιν αυτού ο Π. Ψωμιάδης θα μπορεί απερίσπαστος να αφοσιωθεί στην προεκλογική του προσπάθεια, μόνον που, εάν αυτή ευδοκιμήσει και καταφέρει να εκλεγεί στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, είναι βέβαιο πως μετά την ορκωμοσία του, την 1η Σεπτεμβρίου, θα κινηθεί η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία προκειμένου να τεθεί αμέσως σε αργία από το αξίωμά του. Αυτό θα συμβεί επειδή έχουν επιβληθεί σε βάρος του περιοριστικοί όροι κατά την προδικασία.

Ειδικότερα, σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτές εν μέρει τις αιτήσεις που υπέβαλαν για άρση των περιοριστικών όρων, μειώνοντας απλώς από τις 100.000 στις 70.000 ευρώ το ύψος της εγγυοδοσίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον τελικά ο Π. Ψωμιάδης κατέλθει υποψήφιος και καταφέρει να εκλεγεί, έστω και δημοτικός σύμβουλος, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης είναι υποχρεωμένος, εντός δεκαημέρου από την ορκωμοσία του, να του επιβάλει την ποινή της προσωρινής αργίας, συνεπώς δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε καμία λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με βάση τον «Καλλικράτη» «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Δηλαδή ο “Καλλικράτης” έθετε, ως αναγκαία την ταυτόχρονη εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: της παραπομπής σε δίκη, αλλά και της ισχύος περιοριστικών όρων κατά την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την επιβολή της αργίας.

Βεβαίως, θεωρείται δεδομένο πως εάν ο Π. Ψωμιάδης καταφέρει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, θα υποβάλει νέο αίτημα άρσης των περιοριστικών όρων. Ωστόσο, το 2015 η σημερινή κυβέρνηση τροποποίησε το συγκεκριμένο άρθρο στον “Κλεισθένη” και πλέον προβλέπεται ότι: «Τυχόν μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και εάν το δικαστικό συμβούλιο ακυρώσει τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία, ο Π. Ψωμιάδης θα πρέπει να τεθεί ούτως ή άλλως σε αργία.

Εξυπακούεται, βεβαίως, πως εάν, στη συνέχεια, ο Π. Ψωμιάδης καταδικαστεί, τότε θα εκπέσει του οποιουδήποτε αξιώματός του, όπως συνέβη άλλωστε και το 2011 όταν παύθηκε από περιφερειάρχης, έπειτα από καταδίκη του.

Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Ψωμιάδη μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται ότι:

1. Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.

2. Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.