Skip to main content

Σε boutique hotel μετατρέπεται το Μανδαλίδειο Μέγαρο στη Λεωφόρο Νίκης

Διαγωνισμός για την ανακατασκευή του εμβληματικού διατηρητέου επί της Λεωφόρου Νίκης. Είναι το τέταρτο κληροδότημα που εκμεταλλεύεται το ΑΠΘ.

Σε boutique hotel με θέα τον Θερμαϊκό πρόκειται να μετατραπεί το εμβληματικό Μανδαλίδειο Μέγαρο, επί της Λεωφόρου Νίκης, το οποίο είναι ιδιοκτησία του ΑΠΘ.

Το εντυπωσιακό διατηρητέο φιλοξενούσε το Τμήμα Δημοσιογραφίας μέχρι το 2002 και τελούσε υπό κατάληψη από το 2009 έως το 2016, οπότε και εκκενώθηκε από την αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια είχε σφραγιστεί και παρέμενε εγκαταλελειμμένο. 

Αποφασίζοντας να εκμεταλλευτεί το ακίνητο, το ΑΠΘ προκήρυξε τον Μάρτιο διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση και την ανακατασκευή του. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενδιαφέρον εκδήλωσε η Κοινοπραξία ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Ε.Π.Ε.- ΠΟΡΤΟ ΣΚΙΩΝΗ Α.Ε.- ΓΚΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

Βασιζόμενο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της κοινοπραξίας, το ΑΠΘ συνέταξε τους όρους της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του διατηρητέου ως ξενοδοχείο με ελάχιστο κόστος ανακατασκευής 2,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 16.000, με ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό επί ετήσιου κύκλου εσόδων υπερβάλλοντος του ποσού των 2 εκατ. ευρώ: 1% (μετά τα πρώτα δέκα έτη από την πλήρη λειτουργία του μισθίου), με διάρκεια μίσθωσης έως 35 χρόνια και με χρόνο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου έως 24 μήνες. Οι όροι αναμένεται να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για να ακολουθήσει διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών. 

Όπως αναφέρει ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Νικόλαος Βαρσακέλης στη Voria.gr αν όλα πάνε σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, την άνοιξη του 2020 θα υπάρχει ανάδοχος που θα αναλάβει την ανακατασκευή του κτηρίου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δημιουργία ενός boutique hotel υψηλών προδιαγραφών το οποίο θα εκμεταλλεύεται τη μοναδική του θέση πάνω στην παραλιακή. 

Ο κ. Βαρσακέλης υπογραμμίζει ότι το Μανδαλίδειο είναι το τέταρτο κληροδότημα που αξιοποιεί το ΑΠΘ την τελευταία τετραετία πετυχαίνοντας έτσι να έχει εισόδημα από κτήρια που έμεναν εγκαταλελειμμένα για δεκαετίες. Επισημαίνει μάλιστα ότι στην περίπτωση της μίσθωσης του Μανδαλίδειου, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση καθώς αντιμετωπίζει και στατικά προβλήματα, η μίσθωση έχει δύο πλεονεκτήματα: το ΑΠΘ θα αποκτήσει έσοδα αλλά θα δει και την περιουσία του να βελτιώνεται.

Μέχρι σήμερα, το ΑΠΘ εκμεταλλεύεται τα εξής κληροδοτήματά: τέσσερις ορόφους σε διαμέρισμα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, ένα προπολεμικό ακίνητο επί της Κατούνη καθώς και πέντε ορόφους σε οικοδομή στην Αθήνα, δίπλα από το Μετσόβειο.

Το Μανδαλίδειο, το οποίο σύντομα θα μπει στη λίστα αυτή, έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1358,88 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και απόληξη κλιμακοστασίου, ενώ οι όψεις του είναι διατηρητέες. Το κτήριο είναι κληροδότημα του Ιωάννη Μανδαλίδη και της αδελφής του Βάγιας. Ο Ιωάννης σπούδασε οδοντίατρος και με τα αδέλφια του τα οποία επέστρεψαν από την Αμερική αγόρασαν την οικοδομή το 1931 και την κληροδότησαν αργότερα στο πανεπιστήμιο. Το 1985 στεγάστηκαν εκεί τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής