Skip to main content

Σε διαδικασία απομάκρυνσης τα φυτοφάρμακα στη Σταυρούπολη

Συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το θέμα των εγκατελειμμένων φυτοφαρμάκων στο κτήριο.

Δρομολογήθηκε η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων φυτοφαρμάκων, που παραμένουν σε κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή της Σταυρούπολης, όπως ανακοινώθηκε στη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σαρόπουλος, είπε ότι τα υλικά στο κτήριο είναι ληγμένα φυτοφάρμακα και συσκευασίες από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού και αγοράστηκαν πριν από 30 χρόνια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε αρχικώς τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποσυρθούν τα φυτοφάρμακα από την εταιρεία που τα εισάγει, για να μην καταβληθεί και το αντίτιμο της διαχείρισης αποβλήτων.

Αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς. Στο μεταξύ, το 2002, έγινε η εκκαθάριση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και έγινε καταγραφή, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και το 2012.

Ακολούθησε διαγωνισμός το 2015 για την απομάκρυνση πλέον των υλικών που παραμένουν στο χώρο με μεταφορά τους στο εξωτερικό για διάλυση. Πλέον η διαδικασία έχει δρομολογηθεί για την απομάκρυνση σύμφωνα με το νόμο που ισχύει για τη διαχείριση τέτοιων υλικών, όπως τόνισαν τα στελέχη της Περιφέρειας.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έκανε λόγο για πολύ σοβαρό θέμα, στο οποίο, όπως είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Θανάσης Μπασδάνης, «πολύ πιθανό να έγινε λάθος διαχείριση, διότι η Περιφέρεια παρέλαβε το κτήριο που ανήκε στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και το αρμόδιο υπουργείο απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για τα υλικά εντός του κτηρίου».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, η Περιφέρεια μπορεί να επικαλεστεί τη νομοθεσία πολιτικής προστασίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση, πολύ περισσότερο γιατί τα υλικά είναι υπό φύλαξη και ελέγχονται» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος.

Φωτογραφία αρχείου