Skip to main content

Στόχος το 2026 για την ανάπλαση της ΔΕΘ-Σε διαβούλευση το master plan

Τι προβλέπει το master plan - Δρομολογείται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Στόχος να έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες μέχρι το 2026

Τον δρόμο για διαβούλευση αναμένεται να πάρει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το master plan για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που επί χρόνια αποτέλεσε θέμα συζητήσεων, καλών προθέσεων και προσπαθειών, που ωστόσο δεν είχαν ευοδωθεί.

Η διαδικασία της διαβούλευσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 ημέρες, προκειμένου εν συνέχεια να περάσει από το ΣτΕ, πριν καταλήξει, αν όλα πάνε κατά ευχήν, σε Προεδρικό Διάταγμα.

Μέχρι να φτάσουμε στη δρομολογούμενη διαβούλευση πέρασε ενάμιση χρόνος. Ωστόσο για τους καλά γνωρίζοντες ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο βήμα κάθε άλλο παρά μεγάλο διάστημα χαρακτηρίζεται.

Ποιος μπορεί άλλωστε να λησμονήσει τα χρόνια που πέρασαν χωρίς την παραμικρή εξέλιξη, με τις αντικρουόμενες απόψεις περί του που θα έπρεπε να μεταφερθεί η Έκθεση, με την ίδια να γερνά και τις εγκαταστάσεις της να απαξιώνονται, παρά το γεγονός της έντονης εξωστρέφειας που αναπτύσσει με αξιώσεις τα τελευταία χρόνια;

Παράλληλα δρομολογείται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ πιθανότατα μέχρι το 2021 να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, για την οποία σε παλαιότερο business plan της εταιρείας είχε αποτιμηθεί  στο ποσό των 100 έως 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα αποτυπωθεί το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί.

Στόχος πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι το διάστημα 2023-2026 να πραγματοποιηθούν οι κατασκευές, προκειμένου το 2026 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ, το νέο εκθεσιακό κέντρο να είναι έτοιμο. Σχέδιο φιλόδοξο, για μια χρόνια ορόσημο για τη ΔΕΘ - Helexpo, που ωστόσο με συνεργασία και συνέπεια στους χρόνους μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου θα είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη, που θα προσδώσει κύρος στην πόλη και θα αποτελέσει ένα στολίδι για τη «νύμφη του Θερμαϊκού».

Η επόμενη ημέρα του εκθεσιακού κέντρου

Από τα υπάρχοντα κτήρια στο ακίνητο του εκθεσιακού κέντρου, που εκτείνεται σε 180 στρ., θα διατηρηθούν μόνο το Παλαί ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το ήμισυ της συνολικής έκτασης θα καταλαμβάνει το μητροπολιτικό πάρκο με χρήσεις πρασίνου και αναψυχής. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) προτείνει ο πνεύμονας πρασίνου να δημιουργηθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου, προς τη μεριά της οδού Αγγελάκη, της πλατείας ΧΑΝΘ και της λεωφόρου Στρατού.

Το αναγεννημένο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τμ. και πιο συγκεκριμένα θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης. Σήμερα υπάρχουν 17 περίπτερα και 37 άλλα κτίσματα, με τα οποία γίνεται σπατάλη χώρου και χρημάτων.

Προς την πλευρά της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου προτείνεται να δημιουργηθεί το business center, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, δυναμικότητας περίπου 150 δωματίων καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 2.500- 3.000 θέσεων.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν υπόγεια πάρκινγκ περίπου 3.000 θέσεων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.