Skip to main content

Σε διεύρυνση πλειοψηφίας στοχεύει ο Μπερλουσκόνι

Στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του, στοχεύει μετά την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης, που έλαβε από τη Βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του, στοχεύει μετά την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης, που έλαβε από τη Βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, «στενοί συνεργάτες του Καβαλιέρε» αποκαλύπτουν ότι «υπάρχει στενή επαφή με περίπου 20 βουλευτές, που έχουν πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» επισημαίνει ότι πρόκειται για μέλη του κεντρώου χώρου, αλλά και για κάποια μετριοπαθή στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Για την ώρα, μετά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης της περασμένης Τρίτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να μπορεί να βασισθεί στη συναίνεση 316 βουλευτών, που είναι το κατώτατο απαιτούμενο όριο για την υπερψήφιση των νόμων.

Ο πρόεδρος, εξάλλου, τη Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», μαζί με τον κεντρώο Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc και τον μικρό πολιτικό σχηματισμό Api του Φραντσέσκο Ρουτέλλι, παρουσίασαν και επίσημα τον λεγόμενο «τρίτο πολιτικό πόλο». Ονομάζεται «Πόλος του έθνους» και στοχεύει στην κατάκτηση του μεσαίου χώρου και των ψηφοφόρων, που έχουν απογοητευθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο «Καβαλιέρε» πάντως σχολίασε ότι «πρόκειται για χάρτινη τίγρη, χωρίς μεγάλες πολιτικές δυνατότητες και προοπτικές». Οι αναλυτές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν ο Τζανφράνκο Φίνι, μετά την πολιτική ήττα της Τρίτης (οπότε ήλπιζε να «εκθρονίσει» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη στήριξη του κοινοβουλίου), θα αποφασίσει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής. Έως τώρα, κατάφερε να συνδυάσει την ηγεσία του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» με το υψηλό του θεσμικό καθήκον. Δημιούργησε ένα κόμμα με κύριο στόχο την ανανέωση του χώρου της κεντροδεξιάς για να αναγκάσει, παράλληλα, τον πρώην σύμμαχό του, τον Σ. Μπερλουσκόνι, να συνταξιοδοτηθεί.

Ωστόσο, έπειτα από αυτή την κοινοβουλευτική του νίκη, είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι του «μίστερ TV» θα ξαναρχίσουν με επιμονή να ζητούν την αποχώρηση του Φίνι από την προεδρία της Βουλής, κρίνοντάς την ασυμβίβαστη με τον νέο του κομματικό ρόλο. Επίσης, όλοι περιμένουν να δουν τι αποτέλεσμα θα έχουν οι λεγόμενες «χριστουγεννιάτικες αγορές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Λα Στάμπα». Δηλαδή, πόσους βουλευτές άλλων κομμάτων θα καταφέρει να δελεάσει με την πρόταση - πρόσκληση που συνοψίζεται στη φράση «υπάρχουν ακόμη πολλές κενές θέσεις και αξιώματα, με τα οποία θα ενισχύσουμε την κυβερνητική μας ομάδα».

Σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της Ρώμης, αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 25 συλλήψεις νέων από 18 έως 26 ετών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Θεωρούνται υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος των καταστροφών, που προκλήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Αιώνιας Πόλης, και οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις είχαν συμπέσει χρονικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, και οι διαδηλωτές είχαν ως κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων. Το μεσημέρι της Τρίτης, διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν τη γερουσία, τη Βουλή και την κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα επεισόδια ξέσπασαν με την αντίδραση της αστυνομίας. Σαράντα διαδηλωτές και πενήντα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με πηγές της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Ρώμης.

Ο δε νομάρχης, Τζουζέππε Πεκοράρο, δήλωσε σήμερα ότι «σε σύνολο 20.000 διαδηλωτών υπήρχαν 2.000 βίαια στοιχεία, που κατάφεραν, όμως, να παρασύρουν και άλλους νέους». Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν τις συγκρούσεις και τη δράση των ακραίων στοιχείων με καλυμμένο πρόσωπο, γνωστών ως «μπλάκ μπλόκ». Στελέχη, ωστόσο, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν να εξακριβωθεί αν υπήρξε και εισχώρηση μελών των αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση. Συνολικά τα άτομα που κρατούνται προσωρινά είναι 50, από 17 χρόνων έως 37.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να σημάνει νέος συναγερμός, δεδομένου ότι η γερουσία της Ρώμης αναμένεται να επικυρώσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.