Skip to main content

Σε δίκη οι δύο γυναίκες που έριχναν υγρό σε εκθέματα μουσείων

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο Βουλγάρες, 48 και 51 ετών, μπήκαν χθες ως επισκέπτριες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δυο γυναικών που συνελήφθησαν χθες για τις επιθέσεις με υγρό σε εκθέματα μουσείων της Αθήνας.

Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου, αν και ζήτησαν να δικαστούν σήμερα, η έδρα ανέβαλε τη δίκη, ώστε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η έκθεση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο υγρό που χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους σε δύο μουσεία.

Και οι δύο φέρονται να αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές. Η μία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ομολογεί πως είναι η δράστης των επιθέσεων και επικαλείται κάποια ιεροτελεστία αντίστοιχη με το Χρίσμα -μετά τη Βάπτιση - αναφερόμενη σε «εξαγνισμο» των εκθεμάτων με «μύρο». Φέρεται, επίσης, να λέει πως το υγρό που έριξαν στα αντικείμενα των μουσείων δεν ήταν έλαιο μύρου, αλλά ηλιέλαιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άλλη γυναίκα υποστηρίζει πως απλώς συνόδευε τη συγκατηγορούμενή της, χωρίς να ρίχνει η ίδια υγρό σε εκθέματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο Βουλγάρες, 48 και 51 ετών, μπήκαν χθες ως επισκέπτριες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, η 51χρονη προσέγγισε έκθεμα του Μουσείου και με το χέρι της, που ήταν βουτηγμένο σε λιπαρό υγρό, ακούμπησε και λέρωσε την ξύλινη κορνίζα μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένα ιερατικά εκθέματα.

Η δράση της αυτή έγινε αντιληπτή από τους φύλακες του Μουσείου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Αστυνομικοί της Ομάδα Ζ, που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν τις δύο γυναίκες και τις προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μπουκάλια με ελαιώδες υγρό.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών εξακριβώθηκε ότι ήταν αυτές που είχαν προκαλέσει, σε προγενέστερο χρόνο, παρόμοιες φθορές, σε άλλα δύο Μουσεία των Αθηνών.