Skip to main content

Σε δύσκολη θέση η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα λόγω Ελλάδας

Σοβαρά θα έπληττε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα, καθώς δημοσιεύματα την φέρουν να έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα.

Σοβαρά θα έπληττε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), καθώς σημερινά δημοσιεύματα στη χώρα την φέρουν να έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα.

Τα δημοσιεύματα παραπέμπουν στη χθεσινή παρουσίαση του ετήσιου ισολογισμού της ΑΚΤ από το διοικητή της και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ποσό που έχει διατεθεί για την εξαγορά ελληνικών ομολόγων, αν και εκτιμάται ότι πρόκειται για τα δύο τρίτα του ποσού των 2,3 δισ. ευρώ, με το οποίο η ΑΚΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Νοβότνι ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει ανασταλεί, ενώ διέψευσε είδηση του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ, για δήθεν αγορά, από πλευράς της ΕΚΤ, εκτός ελληνικών ομολόγων, άλλων υψηλού κινδύνου τίτλων ύψους 480 δισ. ευρώ, προς ενίσχυση ελληνικών, ιρλανδικών και ισπανικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στελέχους του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Στέφαν Σούλμαιστερ στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το καλύτερο σενάριο για τη μείωση του χρέους είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ στο 1,5% και ένα πρόγραμμα έκδοσης Ευρωομολόγων με σταθερό επιτόκιο, ενώ η πολιτική αυτή θα είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με ρυθμό 5% μέχρι το 2015 και θα επιδρούσε θετικά, όπως τονίζεται, στις υπερχρεωμένες χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ειδικά για την Ελλάδα θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα λεγόμενα spreads θα αυξάνονταν σημαντικά και πως, κατά την εκτίμηση του κ. Σούλμαιστερ, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ήταν λάθος κίνηση.