Skip to main content

Σε Ευθυμιάδη και Μυλωνά το τεχνολογικό πάρκο Thess-INTEC

Στην Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού θα συμμετέχουν κατά 58% ιδιώτες και κατά 42% φορείς του δημοσίου - Οι επικεφαλής και τα μέλη ΔΣ

Στα «χέρια» δύο πρώην προέδρων του συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος –νυν ΣΒΕ- αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα το εγχείρημα της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς «Thess INTEC» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο καταστατικού, θα ιδρυθεί μέσα στο καλοκαίρι Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Thess-INTEC AE», στην οποία θα συμμετέχουν κατά 58% ιδιώτες και κατά 42% φορείς του δημοσίου, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη και αναπληρωτή πρόεδρο και μέλος ΔΣ τον κ. Γιώργο Μυλωνά.

Επίσης, στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο προτείνεται να συμμετέχουν ως μέλη ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ, η κ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου από το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, καθώς και από ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, των Δωρητών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης ανάπτυξης και διαχείρισης της συγκεκριμένης έκτασης για 99 χρόνια, ορίζεται σε 200.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1% οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν –εντός του Ιουλίου- 2.000 ευρώ. Η πρόταση για τη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει για τον μεν ιδιωτικό τομέα τον ΣΒΕ, τον ΣΕΒΕ και 25 ιδιωτικές εταιρείες και για τον δε δημόσιο τομέα την ΑΖΚ, που είναι ιδιοκτήτης των 760 στρεμμάτων, το ερευνητικό ινστιτούτο ΕΚΕΤΑ, τα τρία πανεπιστήμια της πόλης (Αριστοτέλειο, Διεθνές και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), καθώς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το πλάνο προωθεί στους δυνητικούς μετόχους το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την προετοιμασία. Οι αποδέκτες πρέπει να απαντήσουν σύντομα, προβλέπει επενδύσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ στην αρχική φάση, ώστε να κατασκευαστούν οι βασικές υποδομές, με χρηματοδότηση από δωρεές, ιδιωτικά κεφάλαια και ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα Γιούνκερ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) Σε 10 χρόνια, όταν θα υπάρχει εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι επενδύσεις στο Thess INTEC εκτιμώνται σε 220 εκατ. ευρώ, ενώ σε 20 χρόνια θα φτάσουν τα στα 450 εκατ. ευρώ.