Skip to main content

Σε εκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ Θεσσαλονίκης – Μέχρι 1/10 οι υποψήφιοι των δύο ΔΕΕΠ

Θ. Μητράκας στη ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης και Θ. Βράνος στη ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης οι δυο πρώτοι υποψήφιοι. Όλα τα στοιχεία για τις εσωκομματικές εκλογές.

Σε εκλογικούς ρυθμούς έχει μπει η Νέα Δημοκρατία, καθώς σε ένα μήνα από σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια ουσιώδης διαφοροποίηση καθώς ενώ η Β' εκλογική περιφέρεια θα έχει μία ΝΟΔΕ ή σωστότερα τη ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας), η Α' Θεσσαλονίκης αντί των τριών ΝΟΔΕ (ανατολικού, δυτικού και κεντρικού τομέα) θα έχει επίσης μία ΔΕΕΠ.

Έτσι, από τις εκλογές θα προκύψει ένας πρόεδρος ΔΕΕΠ για την Α' και ένας για τη Β' Θεσσαλονίκης.

Η ονοματολογία έχει ήδη αρχίσει, όμως επισήμως οι δυο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης είναι ο Θεόδωρος Μητράκας (σήμερα πρόεδρος της ΔΕΕΠ ανατολικού τομέα) και για την προεδρία της ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης ο σημερινός πρόεδρος, Θωμάς Βράνος.

Παρότι μάλιστα έχει γίνει προσπάθεια καιρό πριν να μην υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ώστε να μην διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις αυτό φαίνεται να είναι εφικτό στη Β' Θεσσαλονίκης, όχι όμως με την ίδια ευκολία και στην Α' Θεσσαλονίκης.

Ήδη ο κ. Μητράκας έχει ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως τους βουλευτές του κόμματος πως θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, όμως σε ορισμένους αυτό δεν φαίνεται να άρεσε, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να «μετρήσουν» κι άλλα ονόματα που θα είχαν πιθανότητες απέναντι στον κ. Μητράκα. Οι επίδοξοι υποψήφιοι είναι προς το παρόν σε επίπεδο φημολογίας και παραπολιτικής, με συγκεκριμένους βουλευτές να ζυγίζουν τις απόψεις μελών και στελεχών του κόμματος για συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία πάντως δεν έχουν σχέση με τους άλλους δυο σημερινούς προέδρους της ΔΕΕΠ δυτικού τομέα (Διονύσης Μανωλόπουλος) και της ΔΕΕΠ κεντρικού τομέα (Τάσος Εμμανουηλίδης).

Οι υποψήφιοι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες και πάντως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Με βάση τη σχετική εγκύκλιο «η δήλωση υποψηφιότητας για την εκλογή στο αξίωμα του προέδρου της ΔΕΕΠ υποβάλλεται στην αρμόδια ΕΦΕΕΠ, εγγράφως και επί αποδείξει, από την 10:00' της Τετάρτης, 29 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι την 19:00' ώρα της Παρασκευής 1ης Οκτωβρίου 2021».

Κρίσιμο είναι ότι κάθε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΕΕΠ πρέπει να συνοδεύεται κι από 50 υπογραφές υποστηρικτών του υποψηφίου από ταμειακώς ενήμερα μέλη του κόμματος.

Εκτός από τους προέδρους των δυο ΔΕΕΠ θα εκλεγούν επίσης τα μέλη τους, οι πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜΤΕ), οπότε γίνεται αντιληπτό ότι κινητοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, αφού οι υποψηφιότητες, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα είναι εκατοντάδες.

Κυρίαρχο όργανο για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), την οποία αποτελούν η ευρωβουλευτής, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (πρόεδρος), ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης (αντιπρόεδρος) και ως μέλη οι: Ιωάννης Μπρατάκος (γενικός διευθυντής ΝΔ), ο Θανάσης Νέζης (σύμβουλος του προέδρου του κόμματος), Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου (υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων), Ευάγγελος Καραμίντζιος (μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ) και Χριστίνα Αλεξοπούλου (βουλευτής).

Οι εκλέκτορες

Δικαίωμα να ψηφίσουν για τους υποψήφιους της προτίμησής τους έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2021, ύψους 12 ευρώ. Όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2021, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους έως την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 είτε ηλεκτρονικά είτε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είτε μέσω Τραπέζης. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του κόμματος.

Η ψηφοφορία

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, από τις 10:00' το πρωί έως τις 19:00'.

Σε ό,τι αφορά στους χώρους, στους οποίους θα ψηφίσει ο κόσμος της ΝΔ, αυτοί θα οριστούν την ερχόμενη Δευτέρα με απόφαση της γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια, μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρου ΔΕΕΠ και μελών ΔΕΕΠ και μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρου ΔΗΜΤΟ και μελών ΔΗΜΤΕ.

Επίσης δίνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου. Η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ», η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://zeus.grnet.gr. Το Σύστημα ΖΕΥΣ βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.