Skip to main content

Οι εκλογές στη ΝΔ Θεσσαλονίκης και οι τσαμπουκάδες στους διαδρόμους της Μ. Καλού

Πληροφορίες, στοιχεία, ονόματα, συσχετισμοί και παρασκήνια για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

-Τρεις εβδομάδες έχουν μπροστά τους για να κάνουν τον εκλογικό αγώνα τους οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας και Νίκος Δένης.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν μπροστά τους μια «μάχη» μεταξύ δυο προσώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι και το γεγονός ότι η νεοσύστατη ΔΕΕΠ προέκυψε από τη συγχώνευση τριών οργανώσεων (ανατολικού, δυτικού και κεντρικού τομέα), που προκαλούν το ενδιαφέρον. Η ύπαρξη δυο υποψηφίων δεν αναμένεται να διχάσει, παρά το γεγονός ότι στην ουσία υποβόσκει μια «σύγκρουση» δυο «στρατοπέδων», κυρίως με τοπικά χαρακτηριστικά. Η «κόντρα» αυτή, που υφίσταται πολλά χρόνια στη «γαλάζια» πλευρά της πόλης μέχρι σήμερα απλώς... σερνόταν σε καφενειακού τύπου χαμηλόφωνες συζητήσεις. Ήρθε φαίνεται η ώρα να βγει στην επιφάνεια και αναλόγως της δημοσιότητας που θα δοθεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου πιθανώς να διαμορφώσει και νέα δεδομένα όσον αφορά στις εσωκομματικές φιλίες ή αντιπαλότητες. Από την άλλη οι κ.κ. Μητράκας και Δένης θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα εκλογικό σώμα πολύ μεγάλο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εσωτερικών εκλογών, που σημαίνει ότι μεγάλη σημασία στο τέλος θα έχει πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Διότι η εγγραφή δεν συνεπάγεται και άσκηση εκλογικού δικαιώματος. Ένα ποσοστό έξι στους δέκα συνήθως ψηφίζει και συνεπώς εκείνος που θα κινητοποιήσει περισσότερα μέλη θα έχει και την καλύτερη τύχη. Ο κ. Μητράκας θεωρείται το φαβορί για πολλούς λόγους. Από την αναγνωρισιμότητα εντός και εκτός κόμματος, μέχρι την εμπειρία στον οργανωτικό τομέα και τη στενή διαχρονική επαφή με τον τοπικό κομματικό μηχανισμό. Επιπλέον, οι στηρίξεις και οι υπογραφές για την υποψηφιότητά του, πέρα από την πολυσυλλεκτικότητα δείχνουν και τη σημαντική δυναμική που έχει. Ο κ. Δένης ξεκινά την κούρσα ως αουτσάιντερ, δεν έχουμε δει ακόμη τις υπογραφές του (γνωρίζουμε μόνο ότι πρόκειται για 18 γυναίκες και 32 άνδρες), ενώ και σε επίπεδο στήριξης είναι γνωστό ότι διαθέτει έναν βουλευτή και κάποιο ή κάποια διορισμένα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

-Από την άλλη στη ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης ο νυν πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Θωμάς Βράνος, πορεύεται ενωτικά και δυναμικά, καθώς και μια μεμονωμένη προσπάθεια να έχει αντίπαλο έπεσε στο κενό. Έχει πάντως το ενδιαφέρον της... Ο κ. Βράνος εργάστηκε κρατώντας χαμηλούς τόνους και απέφυγε τις «κόντρες» σε τέτοιο βαθμό, που τελικά είναι ο μόνος υποψήφιος και ο επόμενος πρόεδρος της ΔΕΕΠ. Προφανώς και όλα αυτά τα χρόνια που ηγείται της κομματικής οργάνωσης στη Β' Θεσσαλονίκης δημιούργησε και «αντιπάθειες», όμως δεν ήταν τόσες ώστε να αμφισβητηθεί εμπράκτως το έργο του. Αν και στα... κλεφτά, παρολίγον να προκύψει και στη ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης δεύτερη υποψηφιότητα. Πέντε λεπτά προτού κλείσει η υποδοχή των υποψηφιοτήτων, κατέθεσε υποψηφιότητα ο κ. Κυριάκος Χαμουζάς και ένα τέταρτο μετά την πήρε πίσω. Τι μεσολάβησε στο εικοσάλεπτο δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι προφανές ότι επιχειρήθηκε να στηθεί ένας αντίπαλος πόλος στον κ. Βράνο, που χτίστηκε «υπογείως» και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι όσοι απεργάστηκαν την προσπάθεια για δεύτερη υποψηφιότητα που έπεσε στο κενό είχαν το «πράσινο φως» από συγκεκριμένο πρόσωπο στην ηγεσία του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ. Το θρίλερ που εξελίχθηκε και το παρασκήνιο τελικά απλώς θα μείνουν στην Ιστορία και θα τροφοδοτήσουν τις γνωστές «γαλάζιες» καφενειακές συζητήσεις. Πέραν τούτου...

-Πάντως οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ είναι ενδεικτικές και της εξωστρέφειας του κόμματος, καθώς οι εκλογές είναι ανοιχτές στη δημοσιότητα κι όχι φοβικές και αποτελούν θέμα συζήτησης στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικές ενός κομματικού μηχανισμού ανοιχτού στην κοινωνία, που δεν λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες και δεν φοβάται να «τσαλακωθεί» αν χρειάζεται, προκειμένου να επιτύχει περισσότερη δημοκρατία και να προσεγγίσει μέλη. Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές για τις νομαρχιακές και τοπικές κομματικές οργανώσεις; Μα αφενός επειδή τον Δεκέμβριο υπάρχει το συνέδριο του κόμματος και τώρα εκλέγονται παράλληλα και οι σύνεδροι, διαμορφώνοντας ισορροπίες, αφετέρου οι νέοι επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων θα έχουν διετή θητεία και άρα θα κάνουν για λογαριασμό του κόμματος και τις επόμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Κι επειδή ειδικά την Παρασκευή κατατέθηκαν οι περισσότερες υποψηφιότητες, όσοι τις υποδέχονταν στα γραφεία της ΝΔ Θεσσαλονίκης στη Μιχαήλ Καλού 6, λίγο έλειψε να πάθουν «παράκρουση». Η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, που υποδεχόταν τις υποψηφιότητες για τη Β' Θεσσαλονίκης πήρε «φωτιά», ενώ με τα «μπρος – πίσω» της τελευταίας στιγμής και τις αναγκαστικές αλλαγές (ασυμβίβαστα, ποσοστώσεις, τυπικά δικαιολογητικά και πάει λέγοντας) την ίδρωσε τη φανέλα... Το ίδιο και ο Αλέξανδρος Πασιατάς, που υποδέχτηκε ως έφορος κι αυτός τις υποψηφιότητες για την Α' Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς και οι δύο ήταν εντός των γραφείων κι όχι στους διαδρόμους όπου τα αίματα άναψαν μετά το πέρας της διαδικασίας και την πλήρωσε ο κ. Χαμουζάς από ορισμένους που ένιωσαν «προδομένοι» από την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Και να σκεφτεί κανείς ότι συμμετοχή στον... διαπληκτισμό ή τις αποδοκιμασίες και τη χειροδικία εναντίον του δεν συμμετείχαν πρόσωπα από τη λίστα των υπογραφών υποστήριξής του, αλλά «ένοικοι» της Μιχαήλ Καλού. Δεν τη λες και ωραία ατμόσφαιρα.

-Ορισμένα στοιχεία για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, που δείχνουν και την κινητοποίηση των «γαλάζιων» του νομού: Οι σύνεδροι που εκλέγονται στην Α' Θεσσαλονίκης είναι λίγοι πάνω από 70 και οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν έφτασαν στις 100. Αντιστοίχως στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγονται 34 σύνεδροι και οι υποψήφιοι είναι 50. Σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, υπάρχουν ένδεκα στην Α' Θεσσαλονίκης και οχτώ στη Β'. Σε αυτές οι υποψήφιοι πρόεδροι ήταν ισάριθμοι και μόνο σε μια τοπική της Α' και μια της Β' θα υπάρξει εκλογική αναμέτρηση και «κόντρα». Στην Α' Θεσσαλονίκης η τοπική Κορδελιού – Ευόσμου έχει δυο υποψήφιους προέδρους, τον Λάμπρο Γατσώρη και τον Βασίλη Βάκο. Στην Β' Θεσσαλονίκης η τοπική Πυλαίας – Χορτιάτη έχει επίσης δυο υποψήφιους προέδρους τον Χρήστο Δουμπάρατζη και τον Λεωνίδα Ντόβα. Τα περισσότερα συμβούλια των τοπικών είναι εννεαμελή, πλην ενός (του κεντρικού της Α' Θεσσαλονίκης), που είναι 15μελές. Για όλες τις θέσεις μελών κατατέθηκαν ισάριθμες υποψηφιότητες, πλην των δυο τοπικών με διπλές υποψηφιότητες προέδρων, που κατατέθηκαν και διπλάσιες υποψηφιότητες μελών. Από αυτά προκύπτει ότι εκατοντάδες Θεσσαλονικείς συμμετέχουν ενεργά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.