Skip to main content

Σε έκτακτη ανάγκη το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα πολλά από τα ασθενοφόρα να μένουν ακινητοποιημένα, με κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ασθ
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα πολλά από τα ασθενοφόρα να μένουν ακινητοποιημένα, με κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ασθενών.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και τα λιγοστά ασθενοφόρα καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και μάλιστα σε μακρινές αποστάσεις. Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και λείπει σε άδειες το 1/3 από τους 210 εργαζόμενους και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα αυξημένα λόγω τουριστικής περιόδου περιστατικά.

«Είμαστε σε όριο έκτακτης ανάγκης. Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες. Τα Σάββατα, να φανταστείτε, επιχειρούμε για παράδειγμα από το Μακροπόταμο στα Κουφάλια μέχρι την Ηράκλεια Χαλκιδικής», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος.

Το Σωματείο καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να παραμένει «ανοχύρωτη» η Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, λόγω των ελλείψεων σε διασώστες, τα πρωινά κυκλοφορούν στην πόλη μόλις 17 ασθενοφόρα, το απόγευμα 16 και το βράδυ 13, από τα 24 συνολικά οχήματα που είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ. Τα λιγοστά αυτά, για τις ανάγκες της πόλης, ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες των κέντρων υγείας του νομού Θεσσαλονίκης, αφού μόνο δύο από τα οκτώ κέντρα υγείας που υπάρχουν στο νομό διαθέτουν δικό τους ασθενοφόρο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 40-50 διασώστες, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει το κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα.

«Από το 1985 υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Το 1989 που μπήκα εγώ στο ΕΚΑΒ υπήρχαν 200 διασώστες στη Θεσσαλονίκη και σήμερα είναι 211», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και προσθέτει ότι οι τελευταίες μεταθέσεις προσωπικού στη Θεσσαλονίκη έγιναν το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Από το 2004 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί από τις αρχές του χρόνου ότι θα προχωρούσε στις μεταθέσεις 25 ατόμων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης. Αλλά ακόμη έχει μείνει στα χαρτιά», υποστηρίζει ο κ. Αντωνόπουλος.

Κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν από την ερχόμενη εβδομάδα να σταθμεύσουν τα ασθενοφόρα τους με μαύρες σημαίες και πανό στην οδό Αγίου Δημητρίου, μπροστά στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, και από εκεί να επιτελούν το έργο τους.

«Μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης εμείς θα είμαστε μπροστά στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού και την καθυστέρηση των μεταθέσεων για την ενίσχυση του πληρώματος των ασθενοφόρων», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνόπουλος.