Skip to main content

Σε ένα μήνα η πρόταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Σε ένα μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή η ολοκληρωμένη πρόταση για την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, για την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα γίνουν στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου και θα κατατεθούν στη Βουλή σε ένα μήνα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός οικονομικών απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήδη, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών Δ. Ρέππα καιΠεριβάλλοντος Κ. Μπιρμπίλη, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που θα φέρει τη συνολική πρότασή της για την αναμόρφωση τουσυστήματος των τελών κυκλοφορίας

Παράλληλα, δέχτηκε ότι δημιουργήθηκαν αδικίες με μεγάλες αυξήσεις για κάποιους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους, ακόμα και ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο, μέτρο που, όπως είπε, εφαρμόζεται στην Ολλανδία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα και υπάρχει ανάγκηδιορθωτικών αλλαγών και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αιτιολογώντας την εφαρμογή του μέτρου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότιαυτό που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση «ήταν μια διορθωτική κίνησηπάνω στο πλαίσιο που παρέλαβε, με στόχο να μειώσει τα τέλη αυτοκινήτουγια κατόχους με χαμηλότερα εισοδήματα».

«Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας που ρώτησε τον υπουργό: «Γιατί δεν ακυρώνετε την αλλοπρόσαλλη αύξηση και παραπέμπετε στον επόμενο χρόνο;». Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εισπρακτική λογική και αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, να πάρει πίσω το εισπρακτικό μέτρο που «τιμωρεί» τους οικονομικά αδύναμους, ενώ έχει οδηγήσει 150.000 κατόχους αυτοκινήτων να καταθέσουν τις πινακίδες.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο σχόλιο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία από τη Βουλή του πρωθυπουργού, στον οποίο απευθυνόταν η επίκαιρη ερώτησή του. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κάθε φορά που τον καλούμε να απαντήσει στο Κοινοβούλιο, επιλέγει να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών και όχι του πρωθυπουργού. Είναι η τρίτη φορά που το κάνει και δεν περίμενα να ζηλέψει την τακτική του προκατόχου του, η οποία δεν υποτιμά εμένα αλλά τον ίδιο και τους υπουργούς του, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι προφανές ότι η απουσία του πρωθυπουργού δεν οφείλεται στην έλλειψη σεβασμού προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή του κοινοβουλίου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θράκη για τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Ξάνθη - Ζλάτογκραντ και για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ομόλογό του, της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ.

Όσο έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, θα απουσιάζει για εξαιρετικά σημαντικά θέματα, αλλά έχει αποδείξει με την παρουσία του και τις πολιτικές του το σεβασμό που δείχνει προς το κοινοβούλιο, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.