Skip to main content

Η ιδέα που πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ζώνης Καινοτομίας

Η ιδέα της start up Aid Plex πήρε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας για την κυκλική οικονομία.

Ένας καινοτόμος θερμοπλαστικός νάρθηκας, που στόχο έχει να αντικαταστήσει τον γύψο, ήταν η ιδέα που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού καινοτομίας που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), με θέμα την κυκλική οικονομία.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, Χάρης Γερεμτζές, παρέλαβε το βραβείο από την Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ, κατά την τελετή λήξης του Ecocity Forum, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖΚ, Παντελής Αγγελίδης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αριθμό και την ποιότητα των ιδεών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. «Ξεκινησαμε κάτι που έχει νόημα και ήδη ψαχνουμε πώς θα το συνεχίσουμε», τόνισε.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Αγγελίδης εκτίμησε πως η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον όλων των δραστηριοτήτων, καθώς, όπως είπε, συνδυάζει τη μείωση του κόστους παραγωγής με την προστασία περιβάλλοντος και δεν υπάρχει κάποια αντίρροπη δύναμη για να την σταματήσει. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την επιστημονική γνώση και την καινοτομία, αλλά υστερεί στη διασύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία. «Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει η Ζώνη Καινοτομίας με δράσεις όπως αυτός ο διαγωνισμός. Η σύνδεση της έρευνας με την οικονομία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

Η Aid Plex είναι μία υπό σύσταση start up των Χάρη Γερμετζέ, Δημήτρη Μουστάκα και Νίκου Τσονιότη, μηχανολόγων μηχανικών από την Ξάνθη. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μέσω της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης έναν πρότυπο θερμοπλαστικό νάρθηκα, προϊόν για το οποίο έχει ήδη λάβει πατέντα από τις ΗΠΑ. Η ομάδα τους τελευταίους εννέα μήνες έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται σε συζητήσεις με νοσοκομεία της πόλης για να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο την εξέλιξη του προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο βραβείο πήρε η ιδέα Eco Cup και το τρίτο βραβείο η ιδέα Cinder-Ela. Στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει συνολικά πέντε ομάδες (δείτε εδώ).