Skip to main content

Σε επιχειρήσεις τροφίμων της Κεντρικής Μακεδονίας κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς

Επισκέψεις σε μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κονσερβοποιεία για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας.

Η χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων με κριτήρια υπεύθυνης και βιώσιμης Τραπεζικής (ESG), με σκοπό την εξωστρέφεια και αειφόρο ανάπτυξη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε πριν από λίγες ημέρες στην Ημαθία και την Πέλλα κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής Αντώνης Κατραούρας, ο επικεφαλής των Επιχειρηματικών Κέντρων στη Β. Ελλάδα Ανδρέας Δημητριάδης, ο διευθυντής Επιχειρηματικού Κέντρου Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ντίνας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Factoring Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.  

Ειδικότερα στις επισκέψεις σε μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κονσερβοποιεία -τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση εντατικής παραγωγής- και συγκεκριμένα «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στη Βέροια, «AGRIFREDA» στην Άψαλο, «ΚΡΟΝΟΣ» στη Σκύδρα, «ΠΡ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ» στα Γιαννιτσά και «ΑΛΜΗ» στην Αλεξάνδρεια τα στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία. Έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που εξασφαλίζουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό για τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται από την πλευρά των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση πρακτικών που συνδέονται με τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία τους και που αποτελεί, πλέον, παράγοντα του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος.

Επίσης, σημαντικές είναι οι δυνατότητες που παρέχουν τα ειδικά προγράμματα  χρηματοδότησης της εξαγωγικής δραστηριότητας που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν προχρηματοδότηση για την αγορά πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με τις μεθόδους Συμβολαιακής Τραπεζικής και εξαγωγικού factoring με ασφάλιση απαιτήσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ήταν έντονος ο προβληματισμός για τη διαχείριση της κατάστασης που επιβάλλει η μειωμένη, φετινή, αγροτική παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών –ιδιαίτερα του ψύχους και της χαλαζόπτωσης.

Συμφωνήθηκε, όμως, ότι η παρούσα κατάσταση σε συνδυασμό με την παγκόσμια συγκυρία, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία διόρθωσης των τιμών των παραγόμενων προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, βελτιώνοντας τις προοπτικές του κλάδου.