Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας μπορεί να ήταν λιγότερα φέτος, αλλά δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς για τις υγειονομικές υπηρεσίες

Παραμένουν σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, κρούσματα των οποίων είχαν εμφανιστεί και πέρσι τέτοια εποχή (μέχρι τέλος Οκτωβρίου), στην περιοχή του Δήμου Δέλτα.

Η Περιφέρεια μάλιστα φέρεται αποφασισμένη, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, να συνεχίσει το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και το επόμενο διάστημα, παρότι τυπικά αυτό ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου.

Οι στοχευμένες δράσεις τόσο στον αστικό ιστό, όσο και στην ύπαιθρο θα συνεχιστούν, διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθώς μπορεί να ήταν πιο ήπια η φετινή χρονιά στο πεδίο της όχλησης του πληθυσμού από τα κουνούπια και να καταγράφηκαν λιγότερα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όμως αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

Όπως είπε ο κ. Κουρτίδης, «φτάσαμε φέτος (μέχρι σήμερα) στα 50 κρούσματα και τους οχτώ θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πέρσι είχαμε 120 κρούσματα σε 22 οικισμούς και 25 θανάτους. Όμως σε συνδυασμό με τα κρούσματα ελονοσίας ήταν μια δύσκολη, ακόμη και 'εκρηκτική' χρονιά».

Πέρα από το τρέχον πρόγραμμα καταπολέμησης όμως, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ετοιμάζουν τον νέο διαγωνισμό για το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την καταπολέμηση τον Μάιο του 2020.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας, χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο για την αντιπεριφέρεια και πρότυπο το έργο της καταπολέμησης, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο γίνονται βελτιώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «οι διαδικασίες για το πρόγραμμα της τριετίας 2020 – 2023 έχουν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι την προηγούμενη φορά, που σημαίνει ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη, εγκαίρως, για την επόμενη άνοιξη, οπότε ξαναρχίζουν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών».

Η έξαρση πάντως των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε επιπλέον δαπάνη για τις ανάγκες του προγράμματος καταπολέμησης, ύψους 220.000 ευρώ.

Απαιτήθηκε να γίνει εντομολογική επιτήρηση σε δεκάδες οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να στηθούν περισσότερες παγίδες για τα κουνούπια και να διερευνηθούν πολλές περιοχές για προσβολή τυχόν νέων εστιών μολυσμένων κουνουπιών.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Τσεχελίδης, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών και ο κ. Κουρτίδης απάντησε πως υπάρχουν δυο επιστημονικές επιτροπές και το δίκτυο παγίδων για ακμαία κουνούπια, που παρέχει στοιχεία για την ακμαιοκτονία σε πόλεια και χωριά.

Η επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών πρέπει να έχουν την ομπρέλα του εθνικού σχεδιασμού, για να γίνεται ενιαία καταπολέμηση, κάτι που εν μέρει κατάφερε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον να μη γίνεται ένα πρόγραμμα ανά νομό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ