Skip to main content

Σε επιφυλακή Δράμα και Ξάνθη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία είχαν προβλέψει οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς εδώ και ημέρες υπάρχει παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου.

Την πόρτα της Ξάνθης και της Δράμας φαίνεται πως έχει πλησιάσει απειλητικά η αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς κρούσμα της νόσου επιβεβαιώθηκε σε αγριόχοιρο μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία είχαν προβλέψει οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς εδώ και ημέρες υπάρχει παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία και οργάνωση των μέτρων προστασίας από πλευράς της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά και την εξέλιξη αυτή προχωρούν στην εφαρμογή άμεσων μέτρων για την πρόληψη της νόσου στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, δημιουργείται μια ζώνη επιτήρησης 10.000 στρεμμάτων και μια ζώνη 180.000 στρεμμάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Στις δύο αυτές ζώνες δεν θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι εκτός από τη θήρα του αγριόχοιρου.

Στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων μέσω των ειδικών συνεργείων δίωξης που δημιουργούνται σε συνεργασία με τους κυνηγούς και τις δασικές υπηρεσίες Ξάνθης, Σταυρούπολης και Δράμας. Ταυτόχρονα, προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και για τους οικόσιτους χοίρους και τους χοίρους εκτροφής ώστε να αποτραπεί η προσβολή τους από τη νόσο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω των μέτρων αυτών στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου μέσω του κυνηγιού, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης αλλά και εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή.