Skip to main content

Σε επίλυση του Κυπριακού εντός του 2010 προσβλέπει ο Ντάουνερ

Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2010 εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ιανουάριο, ως πολύ καθοριστικό χρονικό
Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2010 εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ιανουάριο, οπότε και θα αρχίσει το στάδιο των εντατικών συνομιλιών, ως πολύ καθοριστικό χρονικό σημείο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε δηλώσεις , πριν από την αναχώρησή του για την Αυστραλία, ο κύριος Ντάουνερ είπε ότι στα Ηνωμένα Έθνη επικρατεί ικανοποίηση από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι τον Ιανουάριο θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος.

Ανέφερε επίσης πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επιθυμεί να έρθει στην Κύπρο και πως τελική απόφαση για το χώρο διεξαγωγής των εντατικών συνομιλιών του Ιανουαρίου θα ληφθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας πως τα ΗΕ έχουν ήδη διαθέσει για το σκοπό αυτό την κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 4 Ιανουαρίου για τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες και τόνισε ότι προσβλέπει στις εντατικές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου. «Νομίζω το σημαντικό που έχουμε να πούμε από τη σκοπιά των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι, κατά την γνώμη μας, οι δύο ηγέτες μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία», είπε και πρόσθεσε πως κανένας δεν έχει αυταπάτες για το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ανέφερε, να γίνει αντιληπτό πως οποιαδήποτε συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες, πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, «τόσο στο βορρά όσο και στο νότο». Πρόσθεσε, δε, πως πρέπει οι δύο ηγέτες να θέσουν τη συμφωνία σε χωριστά δημοψηφίσματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν οι δύο πλευρές, καθώς και η Τουρκία και η Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως συνάντησε τον κ. Νταβούτογλου, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ, και πως ο κ. Νταβούτογλου του έκανε «ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μία διεθνή προσωπικότητα, που είναι φυσικά και η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων». Υπογράμμισε ακόμη πως ο κ. Νταβούτογλου του ξεκαθάρισε πως θέλει να δει μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει λύση, θέλουν να δουν αυτές τις συνομιλίες να είναι επιτυχείς» και σημείωσε πως «όλοι μπορούν να αντιληφθούν το προφανές, ότι δηλαδή η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω συμβιβασμού, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμό. Κανένας δεν μπορεί να έχει όλα όσα θέλει, αλλά είναι σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε νίκη και για τις δύο πλευρές».