Skip to main content

Σε εσωκομματικές εκλογές οδηγεί το Δημοκρατικό Κόμμα ο Ρέντσι

Το κόμμα του πρέπει να κλείσει τα εσωτερικά ανοικτά ζητήματα πριν από τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε εσωκομματικές εκλογές οδηγείται αιφνιδιαστικά το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, με απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

«Κλείνει, πάντως, ένας κύκλος στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο Ρέντσι. Μια δήλωση που αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, για να επιταχυνθεί το σύνολο των διαδικασιών του συνεδρίου. Απευθυνόμενος στην εσωτερική μειοψηφία, κάλεσε τα μέλη της «να σταματήσουν να θέτουν τα πάντα υπό αμφισβήτηση».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κίνηση του αυτή ενδεχομένως να υποκρύπτει μια προσπάθεια να ελέγξει τις εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος και να αντιμετωπίσει οριστικά τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Το επιχείρημα που προβάλλει ο Ματέο Ρέντσι για τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το κόμμα του πρέπει να κλείσει τα εσωτερικά ανοικτά ζητήματα πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Εάν κάποιος άλλος κερδίσει θα είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρεί», φέρεται να είπε ο Ρέντσι. «Η μεταξύ μας αναμέτρηση θα είναι συναρπαστική».

«Πιστεύω ότι είναι κοινή λογική να αποδεχθεί κανείς την ιδέα να συγκληθεί συνέδριο πριν τις εθνικές εκλογές. Είναι σημαντικό το κόμμα να είναι έτοιμο εγκαίρως για την εθνική αναμέτρηση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, αν και όπως αναφέρει το Reuters, δεν πρότεινε ημερομηνία για τη διοργάνωση του κομματικού συνεδρίου. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ένας εσωκομματικός σύμμαχός του δήλωσε ότι στόχος είναι να στηθούν οι κομματικές κάλπες τον Απρίλιο.

Πηγή από το περιβάλλον του Ρέντσι είπε στο Reuters ότι ιδιωτικές σφυγμομετρήσεις έχουν δείξει πως ο πρώην Πρωθυπουργός θα κερδίσει εύκολα τους πιθανούς αντιπάλους του, όπως τον Μισέλ Εμιλιάνο, κυβερνήτη της νότιας περιφέρειας της Πούλια, που υποστηρίζει ότι το κόμμα έχει γείρει πολύ δεξιά τα τελευταία χρόνια.