Skip to main content

Σε εθνική απεργία οι ταχυμεταφορείς στη Γαλλία

Σε εθνική απεργία καλούν στη Γαλλία οι ταχυμεταφορείς σε διεθνείς ιντερνετικές πλατφόρμες θέλοντας να αναδείξουν τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Νέοι προλετάριοι ενωθείτε», είναι το σύνθημα των ταχυμεταφορέων που δουλεύουν για τις διαδικτυακές πλατφόρμες Amazon, Uber, Deliveroo, take eat easy.

Είναι οι υποπρολετάριοι του σήμερα, το δε σύνθημα δίνει τον παλμό της αντίστασης στους όρους απασχόλησης που έχουν υιοθετήσει οι διεθνείς πλατφόρμες καταπνίγοντας κάθε διαμαρτυρία για εργασιακά δικαιώματα.

Το σύνθημα πρωτακούστηκε την περασμένη Τετάρτη στην πλατεία της Ρεπυμπλίκ στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία Deliveroo στο Παρίσι αλλά και σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αποφάσισαν οι απεργίες τους να είναι διακεκομμένες μα συνεχείς.  «Απεργίες –περιδέραιο» τις ονομάζουν ελπίζοντας να λυγίσουν έτσι τη διεύθυνση της πολυεθνικής. Για σήμερα μάλιστα Σάββατο, καλούν σε εθνικό μποϋκοτάζ με στόχο το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την βρετανική πολυεθνική.

Εμβρυακής μορφής συνδικάτο για ταχυμεταφορείς

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι  ήταν η απόφαση της Deliveroo στις 29 Ιουλίου να παρουσιάσει τα νέα τιμολόγια για τις διαδρομές, καταργώντας μάλιστα το ελάχιστο κόστος των 4 ευρώ που ήταν για τις μικρές διαδρομές.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσε το Σωματείο των Αυτόνομων Εργαζόμενων ως Ταχυμεταφορείς στο Παρίσι που ονομάζεται  CLAP και θεωρείται ένα εμβρυακής μορφής συνδικάτο.

Η σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία αποτελεί συνέχεια των διαμαρτυριών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Στόχος είναι να αντισταθούν από κοινού στις πολυεθνικές που επωφελούνται από την απουσία συνδικάτων αρνούμενοι οι εργαζόμενοι να γίνουν οι σκλάβοι της νέας οικονομίας.

Το Σεπτέμβριο προβλέπεται η πρώτη διεθνής συνάντηση στο Παρίσι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle