Skip to main content

Σε εθνικό lockdown η Αυστρία - Αυξάνεται η οργή για τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Από τα μεσάνυκτα η Αυστρία μπήκε επισήμως σε lockdown - Οι κάτοικοι της Αυστρίας απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους, με λίγες μόνο εξαίρεσεις

Από τα μεσάνυκτα η Αυστρία μπήκε επισήμως σε lockdown, ένα ακραίο μέτρο που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο την οργή πολλών πολιτών στη χώρα, την ώρα που στο Βέλγιο και την Ολλανδία ξέσπασαν ταραχές λόγω της επιστροφής των περιορισμών για την αντιμετώπιση της covid-19.

Η Βιέννη είναι ξανά νεκρή πόλη: Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια έχουν κλείσει, μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Μετά την ευρεία διάθεση των εμβολίων κατά της covid-19 καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα.

Όπως και στα προηγούμενα lockdown οι 8,9 εκατομμύρια Αυστριακοί απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Επίσης μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο, αν και οι αρχές συνιστούν στους γονείς να τα κρατήσουν στο σπίτι.

«Χάος»

Το σενάριο αυτό ήταν αδιανόητο πριν μερικές εβδομάδες.

Ο συντηρητικός πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε κηρύξει το «τέλος» της πανδημίας, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο διάδοχός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανέλαβε την καγκελαρία τον Οκτώβριο, «δεν ήθελε να διαψεύσει το μήνυμα αυτό και για πολύ καιρό διατήρησε την ψευδαίσθηση» ότι όλα πηγαίνουν καλά, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.

Μπροστά στη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων covid-19, τα οποία έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, αρχικά ο Σάλενμπεργκ έβαλε στο στόχαστρό του τους ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από τους δημόσιους χώρους και επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις εξόδους.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι «ντροπιαστικά χαμηλό», μόλις 66%, είχε καταγγείλει επανειλημμένα ο Αυστριακός καγκελάριος, προτού τελικά υιοθετήσει «ακραία» μέτρα, τα οποία αρχικά είχε αποκλείσει.

Εκτός από το lockdown, που θα διαρκέσει ως τις 13 Δεκεμβρίου, από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ενηλίκων κατά της covid-19, ένα μέτρο που έχουν υιοθετήσει πολύ λίγες χώρες παγκοσμίως.

«Είναι ένα πραγματικό χάος», εκτίμησε ο Χόφερ, καταγγέλλοντας «την έλλειψη ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής».

«Ήλπιζα ότι δεν θα φτάναμε σε αυτό, κυρίως τώρα που έχουμε το εμβόλιο. Είναι δραματικό», δήλωσε ο Αντρέας Σνάιντερ, ένας 31χρονος οικονομολόγος.

Μαζικές κινητοποιήσεις

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν: το Σάββατο, την ώρα που μερικοί Αυστριακοί έπιναν ένα τελευταίο κρασί και έκαναν τα ψώνια τους, περίπου 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τη «δικτατορία», έπειτα από έκκληση του ακροδεξιού κόμματος FPO.

Δίπλα στους «ανήσυχους πολίτες», άλλοι «ριζοσπαστικοποιούνται», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Επίσης χθες στο Λιντς, στη βόρεια Αυστρία, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε άλλη διαδήλωση κατά των μέτρων.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπη, όπου σημειώνεται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, επέστρεψαν τα περιοριστικά μέτρα και η οργή των πολιτών.

Για τρίτη συνεχή νύκτα ξέσπασαν χθες, Κυριακή, ταραχές στην Ολλανδία. Διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν ζημιές στις πόλεις Ένσεντε, Λέουβάρντεν, Τίλμπουργκ και το Γκρόνινγκεν.

Ωστόσο οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν λιγότερο έντονες σε σχέση με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο Ρότερνταμ και το Σάββατο στη Χάγη. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ημερών συνελήφθησαν συνολικά 145 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση προκάλεσε την οργή των πολιτών επιβάλλοντας εκ νέου μερικό lockdown και υιοθετώντας μια σειρά υγειονομικών κανόνων που πλήττουν κυρίως την εστίαση, η οποία θα πρέπει να κλείνει στις 20:00. Εξάλλου σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κάποιους χώρους προκειμένου να περιορίσει το κύμα των μολύνσεων.

Στις Βρυξέλλες ταραχές ξέσπασαν χθες, Κυριακή, στο περιθώριο διαδήλωσης περίπου 35.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι αντιτίθενται στα νέα μέτρα.

Οι αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι πλέον η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού, ενώ επανέφεραν και την τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κύματος της covid-19.

Και στο γαλλικό διαμέρισμα της Γουαδελούπης στην Καραϊβική οι αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχουν εξελιχθεί σε ευρεία κοινωνική κρίση. Έπειτα από μια νύκτα ταραχών, λεηλασιών και εμπρησμών, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εστάλησαν στη Γουαδελούπη αστυνομικές ενισχύσεις από την ηπειρωτική Γαλλία.