Skip to main content

Σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο η Θεσσαλονίκη

Καταγράφηκαν οι ελλείψεις από την Περιφέρεια. Με νέο όπλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Σέιχ Σου και στα δάση της Χαλκιδικής φέτος.

Την ετοιμότητα του μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο εξέτασαν σήμερα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου και παρουσία του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπη Στεργιάδη.

Πρώτος στόχος των αρμόδιων είναι να καλυφθούν κενά και αδυναμίες στο μηχανισμό, όπως η υποστελέχωση ορισμένων υπηρεσιών, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό κ.ά., προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας και πρόληψης.

Η Περιφέρεια κατέγραψε το σύνολο των παθογενειών, ώστε να τις περιορίσει, ενώ ανακοινώθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ενεργοποιηθεί το πρωτοποριακό σύστημα με τα ραντάρ στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, που θα παρέχει δυνατότητα ανίχνευσης της φωτιάς μέσα σε μόλις δυο λεπτά, με ακρίβεια εντοπισμού λίγων μέτρων για την εστία της.

Τα τρία ραντάρ που θα τοποθετηθούν αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να είναι η επέμβασή τους άμεση, όπως και η κατάσβεση. Αντίστοιχο σύστημα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα τοποθετηθεί και σε δασικές εκτάσεις της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα, όπως ειπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη, θα μπορεί να ανιχνεύει ακόμη και το είδος του καπνού. Αν δηλαδή προέρχεται από τσιγάρο, ξερόχορτα, τζάκι, σκουπίδια κτλ.

Ο κ. Στεργιάδης είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για να πάρει άδεια τοποθέτησης και λειτουργίας το σύστημα, στα σημεία που επιλέχτηκαν για τα τρία ραντάρ. «Στόχος μας είναι να επεκταθεί το σύστημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».



Η κ. Πατουλίδου δήλωσε αισιόδοξη ότι η ετοιμότητα είναι αυξημένη και σε καλό επίπεδο, καθώς υπάρχει καλή συνεργασία με τους φορείς για το Σέιχ Σου, όπου ήδη έγιναν νέες παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.  Στο εξής, είπε, οι δυνάμεις πυροπροστασίας είναι σε 24ωρη επιφυλακή.

Ο κ. Στεργιάδης αναφέρθηκε στη Χαλκιδική και είπε ότι ένα από τα μελανά σημεία σήμερα είναι οι μάντρες σε προβληματικά σημεία, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, που θα πρέπει να απομακρυνθούν για να διασφαλιστεί απρόσκοπτη δίοδος προς τη θάλασσα, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καρούδη, είπε πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και πως οι αλλαγές στο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας είναι επιβεβλημένες, καθώς από το Μάτι προέκυψαν μεγάλες παθογένειες, ελλείψεις και ζητήματα, ειδικά για πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές και στον αστικό ιστό. Στον σχεδιασμό των πόλεων, τόνισε, πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του δομημένου ιστού και η προστασία των πολιτών.