Skip to main content

Σε ετοιμότητα η EE για τις τιμές σιτηρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στις αγορές σιτηρών και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει «αν κριθεί απαραίτητο» με τα κατάλληλα μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στις αγορές σιτηρών και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει «αν κριθεί απαραίτητο» με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι αυξημένη φέτος και να φτάσει τους 285 εκατομμύρια τόνους, όταν το 2007 ήταν 255 εκατομμύρια, ενώ έχουν αυξηθεί και τα αποθέματα σιτηρών, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Οι ειδικοί της ΕΕ εμφανίζονται καθησυχαστικοί μπροστά στην αύξηση των τιμών. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίνουν ότι τα αποθέμετα της ΕΕ είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

«Η πώληση των αποθεμάτων είναι ένα από τα πιθανά μέσα παρέμβασης για την Επιτροπή, όμως δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε περίοδο συγκομιδής για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις στην αγορά» υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Η ΕΕ εξάγει 12 με 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Η μείωση της ρωσικής σοδιάς δεν θα έχει καμία επίπτωση για την ΕΕ, διότι δεν βασίζεται στα ρωσικά σιτηρά.

Η ΕΕ εισάγει 0,3 με 0,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία και 1,5 με 2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού υψηλής ποιότητας από τις ΗΠΑ.

Η αύξηση των τιμών συνδέεται με τη συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω της ρωσικής παραγωγής και της μειωμένης σοδιάς που αναμένει ο Καναδάς, διευκρινίζει η Επιτροπή. Οφείλεται επίσης στην κερδοσκοπία κάποιων πωλητών που αυξάνουν τις τιμές.