Skip to main content

Οι Πόντιοι ενωμένοι απαιτούν αναγνώριση της Γενοκτονίας (φωτο + video)

Εκατοντάδες άτομα τιμούν με την παρουσία τους στην πλατεία Αγίας Σοφίας τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, ζητώντας δικαίωση

της Αρετής Τασούλα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Εκατοντάδες άτομα τιμούν με την παρουσία τους τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, ζητώντας δικαίωση και διεκδικώντας αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ποντίων.

Για πρώτη φορά μετά από περίπου 18 χρόνια οι τρεις ποντιακές ομοσπονδίες - Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλλινοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) - διοργανώνουν κοινή εκδήλωση μνήμης με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρίσκονται ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης,  ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κ.α.

Σύσσωμοι οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών, ο κ. Χρήστος Τοπαλίδης από την ΠΟΕ, ο κ. Σέργιος Καλπαζίδης από την ΠΟΣΕΠ και η κ. Χριστίνα Σαχινίδου από την ΠΟΠΣ απέστειλαν μήνυμα ενότητας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο Εξωτερικών να συμβάλει στη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, ζήτησε, μεταξύ άλλων, από το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα, να κατεδαφιστούν τα αγάλματα των ανθρώπων που συνέβαλαν στη Γενοκτονία καθώς και να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στους απογόνους των θυμάτων.

Οι τρεις ομοσπονδίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Τουρκικό προξενείο για την επίδοση ψηφίσματος, όπου μεταξύ άλλων ζητούν από την Τουρκική πολιτεία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, καθώς και την απελευθέρωση του ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Υπενθυμίζεται πως τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε ολονυχτία από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων φοιτητών και σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενώ τον ουρανό φώτισαν 99 φαναράκια (δείτε εδώ), για τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο άγριας φάσης της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους του Κεμάλ.