Skip to main content

Συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)

Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται αυτή την ώρα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως θεσπίστηκε η 19η Μαΐου από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994.

Συγκινητική ήταν η υποδοχή του ποδηλάτη που μετέφερε τη φλόγα του Πόντου από τον Πειραιά. Τη Φλόγα ξεκίνησαν να μεταφέρουν την περασμένη Τρίτη ποδηλάτες, από το μνημείο γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» του Πειραιά, με σκοπό σήμερα να φθάσει στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας, συνδέοντας κατ' αυτό τον τρόπο τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας που αγκάλιασαν τον προσφυγικό ελληνισμό.

Η ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» έγινε στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών στον Πόντο.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας με το σύνολο των παρευρισκομένων να ψάλλει το «αιωνία η μνήμη», ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και και για να απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της γενοκτονίας, κατά της βαρβαρότητας» τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης, υπογραμμίζοντας πως 《η άρνηση του θύτη εξακολουθεί 100 χρόνια μετά και υφίσταται».

«100 χρόνια πέρασαν και μέχρι πριν έρθω εδώ περίμενα να δω πώς θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος. Αλήθεια οι Πόντιοι ήταν εισβολείς;» αναρωτήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια συγκινητική ομιλία η κ. Πατουλίδου επανέλαβε δύο φορές την ίδια φράση: «Μια συγγνώμη ζητήσαμε».

Στην εκδήλωση λόγο απηύθυνε και ο Γιάννης Βασίλης Γιαλελής, Τούρκος ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής. Σημειώθηκε μικρή ένταση, όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας άρχισαν να γιουχάρουν τον ομιλητή επειδή μιλούσε τουρκικά.

Αμέσως παρενέβησαν άτομα της Ποντιακής περιφρούρησης, τα οποία επιχείρησαν να απομακρύνουν τα δύο άτομα. Στο σημείο για λίγα λεπτά σημειώθηκαν σπρωξίματα και ύβρεις ενώ στο τέλος το πλήθος κατάφερε να τους απομακρύνει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το μουσικό τμήμα της ΠΟΕ ερμηνεύει ποντιακά άσματα και μοιρολόγια, ενώ το χορευτικό τμήμα χόρεψε τον Πυρρίχιο.

Το παρών μεταξύ άλλων δίνουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι πρόεδροι των Ποντιακών Ομοσπονδιών και Σωματείων, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Βασίλης Μωυσίδης, Χάρης Αηδονόπουλος και Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο πρόεδρος Καυκασίων Καλαμαριάς, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ακριτίδης και πλήθος πολιτικών και πολιτειακών προσώπων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, σύσσωμο το πλήθος ξεκίνησε πορεία προς το Τούρκικο προξενείο, με μαυροφορεμένες γυναίκες να ηγούνται της πορείας με αναμμένα κεριά.