Skip to main content

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση

Στα μέτρα που λαμβάνονται το κυριότερο βάρος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα η έκτακτη κλειστή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην ενέργεια.

Στη σύσκεψη εξετάζονται όλα τα σενάρια, αλλά και το κόστος ενόψει χειμώνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο είναι πλέον τα σενάρια που εξετάζονται: Αυτό του η Ρωσία να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ή Ρωσία να τις κόψει εντελώς προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας, λόγω της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σε ελάχιστα επίπεδα.

Οι εξελίξεις αυτές πυκνώνουν τα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ουρανό, για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου και απαιτούν μέτρα για την διαχείριση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό στο οποίο όμως πέφτει η προσοχή είναι ο «αγώνας δρόμου» για τα φορτία LNG, διότι, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας αλλά και αύξησης της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Αρμόδιες πηγές πάντως μεταφέρουν πως η χώρα μας θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Εφόσον χρειαστεί, αυτό θα ανέβει.

Στα μέτρα που λαμβάνονται το κυριότερο βάρος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσης κάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU.

Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).