Skip to main content

Μεγαλειώδεις πορείες για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων οι τρεις πορείες το απόγευμα της Κυριακής για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Αλεξία Καλαΐτζή-Κική Τσάνη

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, συμμετέχοντας στις τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή.

Πρώτη ξεκίνησε η πορεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, των φοιτητικών συλλόγων, μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ.

Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Αμερικανικό Προξενείο στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα στο πεζοδρόμιο.

Με ένα αρκοντεόν τραγούδησαν γνωστά τραγούδια που γράφτηκαν για τη συγκεκριμένη επέτειο και στη συνέχεια αποχώρησαν. Τα άτομα κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, όπου σταδιακά άρχισαν να διαλύονται.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία φοιτητικών συλλόγων, ΠΑΜΑΚ, ΕΑΑΚ, ΚΕΕΡΦΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωσή τους στην Πολυτεχνική Σχολή. Τα άτομα πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό την παρακολούθηση αστυνομικών δυνάμεων.

Οι διαδηλωτές, όταν πέρασαν μπροστά από το Προξενείο των ΗΠΑ, επί της οδούν Τσιμισκή, σταμάτησαν, φώναξαν συνθήματα και τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν με αφετηρία την πύλη Εμπορίου στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος.