Skip to main content

Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κορσική

Τουρκική προκλητικότητα και μεταναστευτικό είναι τα θέματα που απασχολήσουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κορσική λίγο πριν αρχίσει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των εξοπλισμών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Η αλληλεγγύη Μακρόν για Ελλάδα και το αυστηρό μήνυμα προς Τουρκία

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την αποστροφή του στην τουρκική συμπεριφορά στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κορσική λίγο από την απογευματινή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο διαμήνυσε και κάλεσε τους Ευρωπαίους, να είναι ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές και πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», όπως τόνισε. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμία του είναι «να ξεκινήσει και πάλι γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό» είπε ο Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Επίσης ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο. Θέλουμε να προσδιορίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση, μια δυνατή θέση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και φυσικά θα μιλήσουμε για το μεταναστευτικό. Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γερμανία για να προσφέρουν μια λύση αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά από αυτό που έγινε στη Μόρια.

Πηγή: ert.gr