Skip to main content

Τσίπρας: Θα αγωνιστούμε να παραμείνουν τα αρχαία του Μετρό

Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση ταυτόχρονα όμως μια μαχητική αντιπολίτευση όπου χρειάζεται, τεκμηριωμένη και σύγχρονη αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξή Tύπου στη ΔΕΘ. «Δεν θα ακούσετε από εμάς καταστροφολογία, κασσανδρικές προβλέψεις και ψεύδη, όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση για τη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ο κ. Τσίπρας είχε στο πλευρό του τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Μετρό

Για το μετρό Θεσσαλονίκης και τον σταθμό Βενιζέλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ασκεί ευθεία και τεκμηριωμένη κριτική. «Η ανάδοχος του έργου είχε χαρακτηριστεί εθνικός εργολάβος με άλλη ιδιοκτησία τότε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν μπήκαμε σε συναλλαγή και διαπλοκή με τον ανάδοχο τότε κι ας είχε φιλικά σε μας ΜΜΕ... Η ιδιοκτησία άλλαξε. Η δική μας κυβέρνηση έτρεξε το μετρό πιο γρήγορα από ό,τι έτρεξε τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης προκατέλαβε τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουν άλλοι φορείς, όπως το ΚΑΣ. Λέγοντας ο ίδιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν, στην ουσία αναγνωρίζει την απαίτηση του νέου εργολάβου για αποζημιώσεις. Τα κέρδη που δεν αποκόμισε ο ίδιος εργολάβος απο τη μη αύξηση της τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε εμείς πάει να τα βγάλει απο τις καθυστερήσεις και τις αποζημιώσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία, ούτε μετρό με αυτή την κυβέρνηση με το έργο να μετατίθεται για το 2023, αν θα γίνει και το 2023... Εμείς θα αντισταθούμε και μέσα και έξω απο τη Βουλή για να μην περάσει αυτή η εξέλιξη», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Για τον ΟΑΣΘ ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του πέτυχαν ως προς τον εξορθολογισμό των δαπανών, του κόστους του οργανισμού και την επιβάρυνσης του προϋπολογισμού. «Δεν πετύχαμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είχαμε σχέδιο με το διαγωνισμό για την αγορά περίπου 350 νέων λεωφορείων που τώρα δεν προχωρά η νέα κυβέρνησή. Δεν ήταν λάθος η κρατικοποίηση, αλλά δεν προλάβαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Θα ήταν τραγικό λάθος να επανιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση τον ΟΑΣΘ. Το μετρό πρέπει να λειτουργήσει τέλος του 2020, ώστε να ελαφρυνθεί ο ΟΑΣΘ και να γίνει ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία» υποστήριξε.

Για το θέμα των εξορύξεων, ο κ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική, λέγοντας ότι «στο περιβάλλον μπορούσαμε να κάνουμε ίσως περισσότερα», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια γενναία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ερώτημα αν μπορεί να γίνει εξόρυξη χρυσού, χωρίς δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για το θέμα της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό σκάνδαλο την υπόθεση και επισήμανε ότι βάσει του εισαγγελικού πορίσματος δεν μπορεί κανείς να μιλά για... σκευωρία. «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια κι ό,τι άλλο θέλει για να μάθει όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε.

«Το μοντέλο της παρασιτικής οικονομίας με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι το μοντέλο ανάπτυξης με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, που προωθεί  η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιδοτούν μονοπώλια, ταχυμεταφορές και τους δικούς τους ανθρώπους, με ευνοϊκές φωτογραφικές διατάξεις, όπως στην εποχή των κουμπάρων και των κολλητών, που μας οδήγησαν στην κρίση του 2009», επισήμανε. «Ανάπτυξη με δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στους θεσμούς που προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Να διευκολυνθούν τα επενδυτικά σχέδια, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, εμείς τα κάναμε αυτά και δώσαμε και σοβαρά κίνητρα, αλλά όχι ασυδοσία. Δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά σε κέρδη για λίγους», επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητάει εκλογές κάθε λίγο. «Δε με ενδιαφέρει να διχάζω και να δημιουργήσω τοξικό κλίμα. Έχουμε ευθύνη για την πορεία του τόπου και δε θα ζητάω εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δε θα ακολουθήσει την τακτική Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση. «Εγώ δεν είμαι Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα σαρδάμ μάλιστα προκάλεσε γέλιο και... απορίες στην αίθουσα. «Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποτέ θα γίνουν οι εκλογές, αν θα γίνουν νωρίτερα ή στο τέλος της δεκαετίας», είπε ο κ. Τσίπρας, για να το διορθώσει σε τετραετίας, μόλις του το επισήμαναν οι δημοσιογράφοι.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του και τόνισε ότι διασφάλισε δημοσιονομικά τη χώρα, με έναν δεκαετή διάδρομο. Επισήμανε ότι άφησε ως πρωθυπουργός ένα σημαντικό περιθώριο για την επόμενη κυβέρνηση, την ώρα που οι εταίροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις και μειώσεις στις επιβαρύνσεις, τις οποίες είχαμε εξαγγείλει. «Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε στις καλένδες τις ελαφρύνσεις που είχαμε διασφαλίσει και επέλεξε να πάει σε ένα άλλο δρόμο. Θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση», σημείωσε.

Στα θετικά της νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέλαβε τη θετική στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ότι παρέλαβε χάος από τη δική του κυβέρνηση και αναγνώρισε την καλή πορεία της οικονομίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μένει και θα μείνει στην ιστορία. Είμαι δυο φορές υπερήφανος διότι δεν υποχώρησα μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος που θα είχα. Λύσαμε ένα σημαντικότατο εθνικό ζήτημα και εισπράξαμε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος. Αυτοί που στήριξαν με κάθε τρόπο τους ακραίους που αντέδρασαν. Θα το βρουν μπροστά τους κάποια στιγμή στο μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας. Όπως σημείωσε, «το πολιτικό κόστος δε μετριέται μόνο στα ποσοστά». «Είμαστε περήφανοι που το αναλάβαμε και το καλό που κάναμε για τη χώρα πιστεύω θα τις βρούμε κι εμείς μπροστά μας».

«Από το 2018 αρχίσαμε να υλοποιούμε ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση πήρε το 1% μαξιλάρι που αφήσαμε για να είναι η χώρα καλυμμένη με τις υποχρεώσεις της και το δίνει ως παροχές όχι όμως προς τη μεσαία τάξη. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν αφορά θεωρώ στη μεσαία τάξη», τόνισε. Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δίνουν φοροαπαλλαγή συνολικά 250 εκ. ευρώ σε μόλις 468 επιχειρήσεις. Οι άλλοι θα πάρουν ψίχουλα... Είναι άδικη φορολογική μεταχείριση».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αντιδρούσαν δεν είδαν με ψυχραιμία τα οφέλη της συμφωνίας. Τους κάλεσε μάλιστα να ξαναδούν πλέον με νηφαλιότητα τι πέτυχε και τι όχι η συγκεκριμένη συμφωνία κι αν τελικά αν έχασε ή κέρδισε η χώρα από αυτή. «Κι ας βγάλουν τα συμπεράσματα για την υποκριτική στάση και τη διγλωσσία της κυβέρνησης της ΝΔ, που όχι μόνο δεν θα ακυρώσουν τη συμφωνία, αλλά θα την τιμήσουν, όπως πια δηλώνουν. Για να δουν όλοι ποιος τελικά είναι ο λαϊκιστής, εγώ ή ο Μητσοτάκης που δημιούργησε την εθνική απάτη και πυροδότησε το διχασμό και το μίσος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης δε βλέπω να ακολουθεί εξωτερική πολιτική με πυξίδα, ειδικά στα ελληνοτουρκικά».

Ο ΠτΔ δε μπορεί να ειναι κομματάρχης

«Είχα την ευκαιρία να εκλέξω πρόεδρο της Δημοκρατίας οποίο αριστερό στέλεχος ήθελα. Δεν το έκανα. Λειτούργησα με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στο κύρος του θεσμού, διότι πιστεύω στις ευρύτερες συναινέσεις σε τέτοια ζητήματα. Με τον Προκοπή Παυλόπουλο δεν έκανα λάθος. Στα κρίσιμα θέματα δεν μπορούμε να λειτουργούμε ανεύθυνα. Η ΝΔ άλλαξε τέσσερις φορές θέση για τη συνταγματική αναθεώρηση και έρχεται τώρα με μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά να συμπεριφερθεί στο θεσμό του Προέδρου λες και είναι κομματάρχης. Είμαστε ενώπιον ενός θεσμικού ατοπήματος.  Να μην αλλάξει ο πρωθυπουργός το άρθρο 32 για εκλογή του προέδρου με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ο κ. Παυλόπουλου είναι ένας καλός πρόεδρος και δε βλέπω το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του», τόνισε.

Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς

«Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η νέα κυβέρνηση θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Εμείς το 2015 υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Μπορεί να είχαμε την αυταπάτη, αλλά δεν διακινήσαμε μια απάτη, ένα ψέμα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Μιλώντας για τους μετακλητούς τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός είχε 54 και η κ. Ξενογκαννακοπούλου πριν λίγο καιρό μόλις 12», κάνοντας λόγο για σπέκουλα από την πλευρά της ΝΔ.

Για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε  ότι «είναι φαινόμενο της πολιτικής ένα κόμμα του 4% να βρεθεί στο 36% και να αναλάβει σε πολύ δύσκολη περίοδο την τύχη της χώρας στα χέρια του και το βάρος πολύ δύσκολων θεμάτων». «Με το ποσοστό που έδωσε στις τελευταίες εκλογές ο ελληνικός λαός μας δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να αντιστοιχιστεί ο πολιτικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές έχουν πολλές πτυχές. Μια οργανωτική και μια προγραμματική ως βασικές. Έναν γενικό επαναπροσδιορισμό. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. Θα απευθύνουμε πολύ σύντομα ένα πλατύ κάλεσμα για την αριστερά του 21ου αιώνα για ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα κληθεί να αλλάξει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «μέχρι τέλος του μήνα η πολιτική διακήρυξη για το νέο ΣΥΡΙΖΑ και μετά ακολουθεί τρίμηνη καμπάνια εγγραφής μελών στο νέο κόμμα». «Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη», σημείωσε, για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «ο Μπουτάρης δεν εντάσσεται σε πλαίσια και να θέλεις να τον εντάξεις», πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην δήμαρχου και λέγοντας ότι θα συνεχίσει να έχει στενή επαφή και διαρκή επικοινωνία μαζί του. Μάλιστα είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να ενταχθεί ο κ. Μπουτάρης στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι ο ρόλος του κυρίως συμβουλευτικός για το εγχείρημα, έστω κι αν αυτό είναι σε προσωπικό επίπεδο στις μεταξύ τους συναντήσεις.

«Τα μνημόνια αποτέλεσαν έσοδα για να εφαρμοστούν πολίτικες που ήταν στον πυρήνα ορισμένων εγχώριων δυνάμεων», είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσίπρας. «Οδηγούμαστε σε ασυδοσία στο χώρο της εργασίας και νέα συμπίεση των μισθών», ανέφερε.

Για τη ΔΕΗ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαξιώσει τη ΔΕΗ για να την πουλήσει. «Ο κ. Χατζηδάκης το έκανε με την Ολυμπιακή, ενώ τα προβλήματα στην επιχείρηση άρχισαν το 2010, με τον υπέρογκο δανεισμό της ΔΕΗ και την αύξηση των τιμολογίων κατά 60%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει πολύ μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχουν αξία, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ ή τα υδροηλεκτρικά. Και ήδη αδίκως επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Ξέραμε κι εμείς να αυξήσουμε τα τιμολόγια τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις αυτές δεν είναι η μεσαία τάξη;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλουμε αρπαχτές, θέλουμε επενδυτές που θα κερδίσουν, σεβόμενοι κανόνες», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος και στο Ελληνικό. «Διαπραγματευτήκαμε, αλλάξαμε τη σύμβαση, τη φέραμε προς κύρωση στη Βουλή», ανέφερε σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν πολύ προσεκτική ώστε να είναι σύμμαχος το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης» είπε και τόνισε ότι σε όλη τη διαδικασία η τότε κυβέρνηση εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των επενδυτών. «Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υπουργό, στέλεχος της επιχείρησή του» (σσ επενδυτή) να διαπραγματεύεται, σημείωσε. «Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε.

Για τα εργασιακά υπογράμμισε ότι ο κ. Βρούτσης νομοθετεί καθ´ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

«Το μιντιακό κατεστημένο ήταν ο πυρήνας της διαπλοκής στη χώρα. Δεν επιδιώξαμε σχέσεις διαπλοκής που θα μας προστάτευαν ως κυβέρνηση ή θα μας στήριζαν ως αντιπολίτευση. Η σπουδή να αλλάξει με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης η επιτροπή ανταγωνισμού είναι η λεγόμενη κανονικότητα της νέας κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς τον Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.