Skip to main content

Σε εξηγήσεις για δάνεια κομμάτων καλούνται στελέχη της πρώην Αγροτικής

Τα τραπεζικά στελέχη που καλούνται σε εξηγήσεις φθάνουν περίπου 50, ενώ τον κατάλογο των κληθέντων σε εξηγήσεις συμπληρώνουν κομματικά στελέχη.

Σε εξηγήσεις καλούνται στελέχη των τραπεζών Αγροτικής, που δεν υπάρχει πλέον και Εθνικής καθώς και υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων στη δεκαετία του 2000 από τους οικονομικούς εισαγγελείς για δανειοδοτήσεις ως το 2012 οι οποίες ελέγχονται ως επισφαλείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του skai.gr, η κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων να καλέσουν τα τραπεζικά στελέχη σε εξηγήσεις έχει τη σημασία της καθώς πρόκειται για κίνηση που σηματοδοτεί διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των δανείων των κομμάτων τα οποία είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν εξονυχιστικά και η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.

Ανασύρθηκε όμως το 2017 με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Τα τραπεζικά στελέχη που καλούνται σε εξηγήσεις φθάνουν περί τα πενήντα, ενώ τον κατάλογο των κληθέντων σε εξηγήσεις συμπληρώνουν κομματικά στελέχη της εποχής εκείνης από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ το ΚΚΕ έχει μικρό δανεισμό. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος που απάλλασε τα τραπεζικά στελέχη για δανειοδοτήσεις κομμάτων η ιδρυμάτων. Η κατηγορία για την οποία πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τα τραπεζικά στελέχη είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος ενώ οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.