Skip to main content

Σε φάση υλοποίησης η συμφωνία ΔΕΗ- RWE για τις ΑΠΕ

Οι δύο εταιρίες είχαν υπογράψει πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η επιχειρηματική συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE για την, από κοινού, δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

  • Οι δύο εταιρίες είχαν υπογράψει πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 γιγαβάτ μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η θυγατρική της ΔΕΗ πρόκειται να εισφέρει στο κοινό επενδυτικό σχήμα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου, περιοχή στην οποία εστιάζονται οι επενδύσεις της επιχείρησης στο πλαίσιο και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Από την πλευρά της η γερμανική εταρία αναμένεται να εισφέρει αντίστοιχης ισχύος άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. Με αυτά τα δεδομένα το ύψος της κοινής επένδυσης ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά το στάδιο της κατασκευής των έργων αναμένεται η δημιουργία πάνω από 1000 θέσεων εργασίας.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι η έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ΔΕΗ έχει υπογράψει και υλοποιεί κατ αρχήν συμφωνίες και με άλλες επιχειρήσεις για την από κοινού ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ότι η ισχύς των ΑΠΕ της επιχείρησης (μαζί με τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες αποθήκευσης) θα φθάσει το 2026 στα 9,1 γιγαβάτ, η πλειονότητα των οποίων θα είναι φωτοβολταϊκά.