Skip to main content

Σε ιδιώτες η επισκευή απορριμματοφόρων εν μέσω αντιδράσεων

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο, η διαδικασία ανάθεσης της επισκευής απορριμματοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες εξελίχθηκε κανονικά

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο, κανονικά εξελίχθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατάθεση δύο προσφορών για την ανάθεση της επισκευής των απορριμματοφόρων σε ιδιώτες.

Σχετικά με τα επεισόδια και τη σκοπιμότητα του διαγωνισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Διεθνής Διαγωνισμός για την επισκευή εβδομηνταενός (71) οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε εξωτερικά συνεργεία κρίθηκε απαραίτητος για την αποκατάσταση του στόλου της Καθαριότητας και λοιπών τομέων του Δήμου Θεσσαλονίκης και εμπίπτει στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής για αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί, συγκεκριμένα, την απαρχή της λύσης του γόρδιου δεσμού του προβλήματος Καθαριότητας της Θεσσαλονίκης που κληροδοτήθηκε από μια αδιάφορη Διοίκηση, η οποία θα συνεχιστεί με τον Διαγωνισμό για την Επισκευή Μηχανικών Μερών σε εξωτερικά συνεργεία, ύψους 300.000 Ευρώ, και την Προμήθεια Ανταλλακτικών, αξίας 750.000 Ευρώ, που περιλαμβάνεται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών και αναμένεται να υλοποιηθεί.

Αυτός ο Διεθνής Διαγωνισμός, η προετοιμασία του οποίου είχε ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μηχανολογίας και της Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, και για τη διεξαγωγή του οποίου ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες εγκριτικές διαδικασίες (κατά πλειοψηφία έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, και εν συνεχεία έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο), εισάγει για πρώτη φορά διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες στις εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης οχημάτων του Δήμου σε εξωτερικά συνεργεία, οι οποίες έως πρότινος πραγματοποιούνταν μεν (τα έτη 2008, 2009 και 2010 δαπανήθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης 2,5 εκ. Ευρώ για επισκευές οχημάτων σε εξωτερικά συνεργεία), με αμφίβολες διαδικασίες δε.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν είχε μιλήσει τότε για «ιδιωτικοποίηση» της Καθαριότητας. Ο κ. Γκιουλέκας, όμως, που μάλλον βρίσκεται σε προεκλογική υστερία, σπεύδει να κάνει λόγο για μια ιδιωτικοποίηση που δεν υφίσταται. Προφανώς επιθυμεί είτε την απαξίωση είτε την πλήρη διάλυση του τομέα Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή ημέρα διενέργειας του Διεθνούς Διαγωνισμού, μικρή ομάδα εργαζομένων που πρόσκεινται στη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ προσπάθησε με βίαιο τρόπο να ματαιώσει τη διενέργεια του Διαγωνισμού, υποπίπτοντας και σε ποινικά αδικήματα, τα οποία είχαν μάλιστα προαναγγείλει μέσω επίσημων ανακοινώσεών τους.

Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τους δημότες που πληρώνουν ανελλιπώς τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για καθαρή πόλη, ο Διαγωνισμός διενεργήθηκε κανονικά, με δύο εταιρείες να προσέρχονται και να καταθέτουν τις προσφορές τους, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων θα αξιολογήσει, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, η Επιτροπή Τεχνικής Αξιολόγησης (απαρτίζεται από υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης).  

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως οι βίαιες μέθοδοι, που αντίκεινται στις δημοκρατικές διαδικασίες και χρησιμοποιούνται από μειοψηφίες για να ανατρέψουν δημοκρατικώς ειλημμένες αποφάσεις του εκλεγμένου από το λαό Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τελείως απαράδεκτες και δεν θα γίνουν αποδεκτές, παρά τον εκβιασμό που ενέχουν. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε στον κ. Γκιουλέκα και σε όσους ομονοούν μαζί του ότι όσοι επιχειρούν να τις υποδαυλίσουν ή να τις δικαιολογήσουν όχι μόνον λαϊκίζουν, αλλά και υιοθετούν επικίνδυνη στάση που στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, αντί να εδραιώνει τους θεσμούς, τη νομιμότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις υποσκάπτει.

Η δημοτική Αρχή δηλώνει απερίφραστα ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσον για να προασπίσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να τηρήσει τη νομιμότητα στις διαδικασίες διεξαγωγής του Διαγωνισμού αλλά και να προστατέψει τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του Δήμου, η οποία κινδύνεψε κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης ματαίωσης του Διαγωνισμού.