Skip to main content

Σε ιδιώτη εργολάβο και ο έλεγχος των υδρομέτρων της ΕΥΑΘ

Έως και τον Φεβρουάριο το έργο καταγραφής των υδρομέτρων το έκαναν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι την 1η Μαρτίου απομακρύνθηκαν από την εταιρεία

Συνεργασία και με δεύτερο ιδιώτη εργολάβο αποφάσισε να συνάψει η ΕΥΑΘ Α.Ε. στον οποίο θα αναθέσει το έργο της καταγραφής των ενδείξεων των υδρομέτρων των καταναλωτών.

Έως και τον Φεβρουάριο το έργο αυτό το έκαναν οι συμβασιούχοι οι οποίοι την 1η Μαρτίου απομακρύνθηκαν από την εταιρεία. Τώρα το έργο αυτό ανατίθεται σε εργολάβο και μάλιστα με καπέλο 40%, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του μειοδοτικού διαγωνισμού ο οποίος θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει στις 23 Μαρτίου η Voria.gr, η ΕΥΑΘ Α.Ε. αναθέτει επίσης σε ιδιώτη εργολάβο, το έργο της διανομής των λογαριασμών κατανάλωσης νερού με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.  

Προϋπολογισμός 536.000 ευρώ

Η απόφαση για τη διενέργεια του δεύτερου διαγωνισμού για τα υδρόμετρα ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας, την προηγούμενη Πέμπτη 12 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτήν το έργο το οποίο θα ανατεθεί στον ιδιώτη εργολάβο θα αφορά την καταγραφή των ενδείξεων 510.000 υδρομέτρων ανά τετράμηνο και για τρία διαδοχικά τετράμηνα. Δηλαδή, το σύνολο των μετρήσεων θα ανέλθει στη διάρκεια του έτους σε 1.530.000. Ο προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε στις 536.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αυτό συνεπάγεται ότι το κόστος ανά μέτρηση θα ανέλθει στα 35 λεπτά, όταν έως τον Φεβρουάριο που τις μετρήσεις έκαναν 20 από τους συμβασιούχους το κόστος ήταν στα 25 λεπτά. Προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος αυτής της υπηρεσίας για την ΕΥΑΘ Α.Ε. ο ανάδοχος θα πρέπει να δώσει έκπτωση τουλάχιστον 30%. Ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής, ηλεκτρονικός και με σύντμηση της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών εντός 20 ημερών «λόγω του επείγοντος που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των υπαλλήλων της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες» (σ.σ. των συμβασιούχων) όπως σημειώνεται στην απόφαση του δ.σ.  

Ο διαγωνισμός για τη διανομή λογαριασμών

Στο μεταξύ στις 10 Απριλίου αναρτήθηκε στο site της ΕΥΑΘ Α.Ε. η προκήρυξη του διαγωνισμού για την διανομή των λογαριασμών, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με περιθώριο υποβολής προσφορών την 20η Απριλίου, δηλαδή εντός εννέα εργάσιμων ημερών.

Στη διακήρυξη προβλέπεται ότι ο διαγωνισμός αφορά «την παροχή υπηρεσιών διανομής λογαριασμών νερού για ένα έτος» με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (σύνολο 930.000 ευρώ) και ο αριθμός των προς διανομή λογαριασμών θα είναι περίπου 510.000 το 4μηνο και έως 1.530.000 το χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος διανομής μπορεί να ανέλθει έως και στα 0,49 ευρώ για τον κάθε λογαριασμό όταν το κόστος διανομής με τους συμβασιούχους εργαζόμενους ανερχόταν μόλις στα 0,10 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές υψηλότερο! Βεβαίως, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα προσφέρουν έκπτωση, ωστόσο, για να παραμείνει το κόστος διανομής στα επίπεδα που ήταν με τους συμβασιούχους θα πρέπει το ποσοστό έκπτωσης να φτάσει κοντά στο 80%.

Παράλληλα, για το τρέχον διάστημα έως την επιλογή του αναδόχου η ΕΥΑΘ Α.Ε. με απόφαση την οποία έλαβε στις 14 Μαρτίου ανέθεσε, έπειτα από πρόχειρο διαγωνισμό, το έργο διανομής των λογαριασμών σε εταιρεία – εργολάβο με κόστος 50% ακριβότερο από αυτό το οποίο πλήρωνε στους συμβασιούχους εργαζόμενους (0,15 ευρώ ανά φάκελο).