Skip to main content

Σε υψηλά κλιμάκια φτάνει η διαφθορά στην Βουλγαρία

Σκάνδαλο και στην κατασκευή του βουλγαροελληνικού αγωγού. Υπόνοιες και για πολιτικά κίνητρα στις διώξεις για τα ενεργειακά.

Η Εισαγγελία της Σόφιας συνέλαβε τον Γιάντσο Γιάνεφ, εκτελεστικό διευθυντή της Υπηρεσίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, και άλλα δυο άτομα για καταχρήσεις ευρωπαϊκών πόρων με χρήση πλαστών στοιχείων.

Η υπόθεση είναι σοβαρή, μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, όχι μόνο γιατί η Υπηρεσία διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό ύψους 113 εκατ. ευρώ, αλλά και γιατί ακόμα και πριν από τον διορισμό του νυν διευθυντή υπήρξε πεδίο πολλαπλών σκανδάλων.

Δυο μέρες πριν από τη σύλληψη του Γιάνεφ, η Εισαγγελία ζήτησε να αρθεί η ασυλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Ντελιάν Ντόμπρεφ μετά από κατηγορία, πως όσο ήταν υπουργός Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ εκ προθέσεως έχει ζημιώσει την Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με 4.5 εκατ. ευρώ. Ο Ντόμπρεφ θεωρείται υπεύθυνος για το ότι δεν τερμάτισε το συμβόλαιο με την εταιρεία Parsons για συμβουλευτικές υπηρεσίες όταν η κυβέρνηση και η Βουλή αποφάσισαν τον τερματισμό του σχεδίου κατασκευής πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» τον Μάρτιο του το 2013.

Πάλι σε σχέση με την υπόθεση «Μπέλενε», μια εβδομάδα νωρίτερα, η Εισαγγελία κατηγόρησε και τους πρώην εκτελεστικούς διευθυντές της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Λιουμπομίρ Βέλκοφ και Μαρντίκ Παπαζιάν για ζημιές άνω των 77 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πώληση του παλιού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Για το ότι δεν έχει ασκήσει έλεγχο επί των δραστηριοτήτων των δυο διευθυνόντων συμβούλων κατηγορούμενος έγινε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Σεργκέι Στανίσεφ, Πέταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος τον Οκτώβριο δέχτηκε κυρώσεις μαζί με άλλους δυο πρώην υπουργούς του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Ντιμιτρόφ απομακρύνθηκε από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής επιχείρησης «Ραδιενεργά απόβλητα». Απομάκρυναν επίσης τον πρώην υπουργό Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ από το Διοικητικό Συμβούλιο του διυλιστηρίου LUKOIL Neftochim, όπως και τον πρώην υπουργό Χωροταξίας Ασέν Γκαγκαούζοφ από τη θέση του εκπροσώπου του Βουλγάρικου Ενεργειακού Χόλντινγκ στην εταιρεία ICGB, η οποία κατασκευάζει τον βουλγαροελληνικό συνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου.

Υπάρχουν ισχυρισμοί πως δεν είναι πολιτικά τα κίνητρα πίσω από τις κατηγορίες και σαν επιχείρημα επισημαίνεται πως μεταξύ των κατηγορουμένων δεν είναι μόνο σοσιαλιστές, αλλά υπάρχουν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος GERB. Επίσης οι κατηγορίες δεν απευθύνονται από την εκτελεστική εξουσία, αλλά από την Εισαγγελία και δεν γίνεται λόγος για αποφάσεις πολιτικές, αλλά με οικονομικές επιπτώσεις. Δεν είναι όμως όλοι σύμφωνοι με αυτήν την άποψη.

Ο Πέταρ Ντιμιτρόφ, π.χ., θεωρεί πως το να του ζητηθεί η ευθύνη σαν υπουργός κρύβει προεκλογικούς σκοπούς, ενώ ο Ντελιάν Ντόμπρεφ, αν και από το GERB, συμφωνεί πως οι Ντιμιτρόφ και Οβτσάροφ, διώκονται λόγω του ότι ήταν υπουργοί από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η βουλγάρικη κοινωνία έχει απασχοληθεί κι άλλοτε με κατηγορίες κατά εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, αλλά δεν θυμόμαστε να έχουν απαγγελθεί καταδίκες. Αν αυτή τη φορά όμως η Δικαιοσύνη αποδειχτεί ξανά μη αποτελεσματική, δεν θα είναι ευχαριστημένοι και στην ΕΕ., η οποία φαίνεται πως άσκησε πιέσεις για να υπάρξει στο φως στα ενεργειακά.