Skip to main content

Σε ισχύ η απαγόρευση αεροπορικής και ακτοπλοϊκής μετάβασης στα νησιά

Με σημερινή ΚΥΑ επιβάλλεται ο προσωρινός περιορισμός «εν όλω των πάσης φύσεως αεροπορικών συνδέσεων, καθώς και της κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίου.

Ενεργοποιήθηκε από σήμερα στις 14:00 και έως τις 27 Απριλίου και ώρα 06:00 η αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών της χώρας για τους μη μόνιμους κατοίκους τους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Με σημερινή κοινή υπουργική απόφαση επιβάλλεται ο προσωρινός περιορισμός «εν όλω των πάσης φύσεως αεροπορικών συνδέσεων, καθώς και της κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών διά θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λάντζων και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια».

Ο περιορισμός δεν αφορά στις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και στην κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

α) των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους,

β) των κατοίκων μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα νησιά της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία επιτρέπεται αποκλειστικά για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

(i) Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
(ii) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
(iii) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,

γ) του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους,

δ) του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, καθώς και του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

ε) του τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ιδιότητα όλων των παραπάνω περιπτώσεων αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης της κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών. Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας πιστοποιείται πριν και κατά την επιβίβαση των επιβατών στα αεροσκάφη, πλοία ή σκάφη που επιτελούν τη μεταφορά. Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη ή βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο ή βεβαίωσης Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που εκδίδεται ηλεκτρονικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αναφορικά με τα πλοία, στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύναται να ενδιαιτείται από 1 επιβάτης και 1 μέλος πληρώματος, αντιστοίχως ενώ στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης εμπίπτουν η Εύβοια και η Λευκάδα κατά το μέρος που αφορά στις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις τους.