Skip to main content

Σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας δύο χρόνια μετά την υπογραφή της

Η Συνθήκη της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του καιρού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του καιρού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, κατά την ενεργοποίηση της συνθήκης από τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας με πολλή μουσική και πυροτεχνήματα η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια μετά την υπογραφή της στην πόλη που της έδωσε το όνομα της.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ισπανίας παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Η Στοκχόλμη θα παραδώσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη την 1η Ιανουαρίου 2010.

Η συνθήκη κάνει την Ευρώπη «περισσότερο δημοκρατική» δήλωσε ο Βαν Ρομπέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πρώτου πρόεδρου της ΕΕ.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας συμβολίζει «μια επανενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λούις Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ανοικτή και δημοκρατική και θα αφιερώσει περισσότερους από τους πόρους της στη ενίσχυση των φτωχών και στην ανάπτυξη.