Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος, Αρκαδία και Μεσσολόγγι

Εφιαλτικές ώρες περνούν στον Έβρο, όπου εκκενώνονται οικισμοί. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αρκαδία και Μεσολλόγι. Φωτιές σε Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Πάρνηθα και Άνω Γλυφάδα.

Περισσότερα από 47.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο.

Από χθες η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ λόγω της κρισιμότητας, έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα, το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Σημειώνεται πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Περισσότεροι από 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, με τη συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων καναντέρ και τεσσάρων ελικοπτέρων, καθώς από το πρωί στις επιχειρήσεις προστέθηκαν και δυο ελικόπτερα CHINOOK. Στο μέτωπο κατάσβεσης της φωτιάς αναμένονται να συνδράμουν τις επόμενες ώρες και ακόμη τέσσερα αεροπλάνα καναντέρ, από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης στην περιοχή υπάρχει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου. Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό Κοίλα και μια μονάδα της αεροπορίας. Επίσης ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους. Σημειώνεται πως εξ αιτίας του νέφους με τέφρα που έχει καλύψει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Υγείας Έβρου καλεί τους κατοίκους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους και σε περίπτωση έντονης δύσπνοιας και ζάλης, να απευθύνονται στα κατά τόπους ιατρεία ή στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από την περιοχή Λευκίμης και μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει δασικές εκτάσεις από πεύκα, δρύες καθώς και καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω τις συνέπειες οικολογικής καταστροφής. Στην αστυνομία κρατείται ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Όπως έγινε γνωστό, εκδηλώθηκε και νέα φωτιά το μεσημέρι της Παρασκευής στις Φέρρες Έβρου, κοντά σε αποθήκη πυρομαχικών, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν η βάση ενός στρατιωτικού ραντάρ και ένα κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν χθες με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη. Εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές και στο Στάνο Αιτωλοακαρνανίας και στις Νεγράδες Ιωαννίνων. Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές Ζακύνθου, καθώς και στην περιοχή Γαβρολίμνη Ναυπάκτου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο, όπου εκδηλώθηκαν σήμερα 16 πυρκαγιές με πιο σημαντική αυτή που μαίνεται στην Αρκαδία- οι υπόλοιπες βρισκονται υπό έλεγχο.

Με πρωτοβουλία των κατοίκων εκκενώθηκαν τα χωριά Πάπαρη, Δάφνη και Μανιάτη. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας στο χωριό.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις επτά το πρωί η φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στην Ανω Γλυφάδα προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Η φωτιά αρχικά περιορίστηκε στην περιοχή μεταξύ Ανω Γλυφάδας και Πανόραμα Βούλας για να τεθεί στη συνέχεια υπό μερικό έλεγχο με το πρώτο φως της μέρας. Ενα ακόμα μέτωπο που εκδηλώθηκε στην Αργυρούπολη στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά.


 

Τελευταία ενημέρωση: 20:03