Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σάρτη Χαλκιδικής

Εκκενώθηκαν σπίτια έξω από τη Σάρτη, αλλά και η περιοχή που βρίσκεται στην αρχή του οικισμού. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την περιοχή της Σάρτης, στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στη θέση Καβουρότρυπες.


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, ενώ οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι υπεράνθρωπες.



Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, 2 ελικόπτερα και 1 συντονιστικό ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο σημείο παραμένουν 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.  

Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Εκκενώθηκε η πλαγιά και η ακτή Αχλάδα

Υπενθυμίζεται ότι, το Πυροσβεστικό Σώμα, το πρωί, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος, ενώ αργότερα το απόγευμα εκκενώθηκαν σπίτια έξω από τη Σάρτη, αλλά και το λιμάνι της Σάρτης, όπου βρίσκεται η ακτή Αχλάδα.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι την πλαγιά που βρίσκεται έξω από το χωριό, στα δεξιά του δρόμου από τον Αρμενιστή προς τη Σάρτη.



Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Κυπαρίσση Ντέμπλα και επιχειρηματίες της περιοχής, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση σπιτιών που βρίσκονται διάσπαρτα στην πλαγιά, χωρίς να απειλείται ωστόσο ο οικισμός της Σάρτης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέμπλας στη Voria.gr, «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Περιμένουμε να κοπάσουν οι άνεμοι για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί ελαφρώς, μετά τις μεσημεριανές ώρες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 1 συνδρομητικό ελικόπτερο. Παράλληλα, στο σημείο παραμένουν 29 βοηθητικά οχήματα με 35 πυροσβέστες.