Skip to main content

Σε κάθετη πτώση των spreads οδήγησε η παρέμβαση Παπακωνσταντίνου

H παρέμβαση Παπακωνσταντίνου είχε άμεση επίπτωση στην αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα, τα spreads έπεσαν στις 185 μονάδες βασης, από το επίπεδο των 205 όπου βρίσκονταν νωρίς το πρωί. Η μείωση αυτή, κατά
Στη χαμένη αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια απέδωσε τις μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε παρέμβασή του νωρίς σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις αναταράξεις στις αγορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν επηρεάζεται, καθώς δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, ενώ επεσήμανε ότι το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2010 θα είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2009.

H παρέμβαση Παπακωνσταντίνου είχε άμεση επίπτωση στην αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα, τα spreads έπεσαν στις 185 μονάδες βασης, από το επίπεδο των 205 όπου βρίσκονταν νωρίς το πρωί. Η μείωση αυτή, κατά 20 μονάδες είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίον αντιδρούν πλέον οι αγορές.

"Οι αναταράξεις στις αγορές αποτελούν απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κληρονόμησε η παρούσα και κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Την αξιοπιστία την χτίζουμε μέρα-μέρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, ήδη, γίνεται περιστολή δαπανών στο Δημόσιο, αλλά και κινήσεις για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη εντός των επόμενων ημερών ευρέος διαλόγου για ένα πιο δίκαιο και αποδοτικό Φορολογικό σύστημα, ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης την περιστολή των δαπανών και το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών του κράτους.