Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
x

ΣΕ ΚΕΠ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΜΚΑ

Ουσιαστικά με την εν λόγω εγκύκλιο αντικαθίσταται η παλαιότερη που προέβλεπε η χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχοντας οδηγίες στα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Στις εν λόγω εγκυκλίους, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας στη σχετική του ανακοίνωση.   

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στην εύκολη λύση

Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης σε σχετική του δήλωση για τα νέα δεδομένα γύρω από τη χορήγηση ΕΦΚΑ, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την έλλειψη όρων και προϋποθέσεων γύρω από την έκδοση ΑΜΚΑ.

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα», επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ανίκανο  να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ «εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας».

Κατά τον υφυπουργό με τις δύο εγκυκλίους δίνονται σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα.

Μάλιστα Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου.

«Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες», αναφέρει ο υφυπουργός.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ