Skip to main content

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας

Κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.
Κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Μεταξύ άλλων,
διαπιστώθηκε ότι η σημερινή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. είναι θλιβερή.

Όπως σημείωσαν οι γιατροί, σωρεύτηκαν εκρηκτικά, άλυτα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση και συρρίκνωσή του, σε τραγικές ελλείψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, σε υποβαθμισμένη λειτουργία υποστελεχωμένων Κλινικών- Τμημάτων- Εργαστηρίων, σε κλειστές κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, σε δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ, σε εξοργισμένους τους λειτουργούς της υγείας και όλα αυτά την ώρα της μάχης με την απειλούμενη πανδημία της νέας γρίπης Α, που απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι δεν αναμένουν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση να λύσουν – δια μαγείας – όλες τις εκκρεμότητες και να οδηγήσουν αμέσως στην επαναθεμελίωση και αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. που υπόσχονται. Απαιτούν, όμως, γρήγορες και σαφείς παρεμβάσεις για τα πιο πιεστικά από τα εκρηκτικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση για τις απαντήσεις της υπουργού Υγείας στη Βουλή και στη συνάντησή της με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, για τα ζητήματα της στελέχωσης των νοσοκομείων, των απλήρωτων εφημεριών, της κατάργησης του πλαφόν, της αναβάθμισης των γιατρών του ΕΣΥ, της ενεργοποίησης της Κοινής Επιτροπής, της κάλυψης των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ κ.ά.

Οι γιατροί επεσήμαναν ότι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας συνεχίζουν να έχουν πελώρια κενά σε ιατρικό- νοσηλευτικό- παραϊατρικό προσωπικό και ενδεικτικά :
η ΜΕΘ του Π.Π.Γ.Ν.Λ. λειτουργεί στο μισό της δυναμικότητάς της
η Μονάδα Εμφραγμάτων και η ΜΑΦ του Γ.Ν.Τρικάλων δεν λειτουργούν
τα Ογκολογικά Τμήματα του Γ. Ν. Λάρισας και του Π.Π.Γ.Ν.Λ. έχουν σημαντικά κενά.

Προειδοποίησαν, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι αισθάνονται οργή για τον μακρόχρονο εμπαιγμό και ότι οι κινητοποιήσεις τους θα είναι δυναμικές, εάν δεν δοθούν επείγουσες  λύσεις. Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται τα εξής:

νομοθετική
κατάργηση του πλαφόν δαπανών για εφημερίες που αναγκαστικά πραγματοποιούμε και της απαράδεκτης εγκυκλίου Λέγκα,

πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και  ομαλοποίηση της αμοιβής τους,

προκήρυξη των 2000 νέων θέσεων γιατρών που έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό,

απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας εξέλιξης που προβλέπει ο Ν.3754/09.

Απαιτούν ακόμη:

τη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ για το πρότυπο εφημέρευσης, τα αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις προσλήψεις 2500 νέων γιατρών το 2010

την πλήρη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. της 1-12-08 και την επικαιροποίησή της για το 2010

τη σύντομη αποπεράτωση των κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που εκκρεμούν

την αύξηση των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2010 για εφημερίες και προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού

την εξαίρεση των εφημεριών που αναγκαστικά πραγματοποιούνται από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ, των υποστελεχωμένων Τμημάτων και την απόδοση σε λειτουργία όλων των κλινών Μονάδων Εντατικής που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλίας θα αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό δράσης, εάν το αμέσως προσεχές διάστημα δεν υπάρξουν θετικές κινήσεις από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου και του ΕΣΥ.