Skip to main content

Σε κινούμενη άμμο η κεντροαριστερά στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο ρόλος της «Πρωτοβουλίας», το αρνητικό κλίμα για Νοτοπούλου, οι Ζέρβας, Βούγιας, Νυφούδης, η λύση εκ των ενόντων και η περίπτωση της Καϊλή.

Με την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το κεντροδεξιό παζλ στον δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να έχει συμπληρωθεί και το πιθανότερο είναι στο προσεχές μέλλον, πιθανότατα μετά τις γιορτές, να αφαιρεθούν ενδεχομένως και κάποια από τα κομμάτια του. Αντιθέτως, ο χώρος της κεντροαριστεράς μοιάζει να βαδίζει σε κινούμενη άμμο.

Ο ρόλος της «Πρωτοβουλίας»

Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επιχειρεί να κινήσει διαδικασίες με στόχο τη συνένωση δυνάμεων υπό κάποιον κοινό υποψήφιο. Ωστόσο, το εγχείρημα φαντάζει πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Κυρίως επειδή λείπει εκείνη η προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε να γίνει καθολικά αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» την Παρασκευή ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους από την κεντροαριστερά, κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, σε κοινή συνάντηση προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σύγκλισης με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Το ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών θα προσέλθουν και βεβαίως και εάν μπορεί μια τέτοια διαδικασία η οποία προσομοιάζει περισσότερο με group therapy, να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το βασικό αγκάθι σε αυτό το εγχείρημα είναι το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου, καθώς, προγραμματικές συγκλήσεις υπάρχουν ή μπορεί εν πάση περιπτώσει, να εξευρεθούν.

Δεν φαίνεται να είναι αποδεκτή η Νοτοπούλου

Εν προκειμένω, υπάρχουν τα εξής προβλήματα:

1. Η υποψηφιότητα της υφυπουργού Κατερίνας Νοτοπούλου την οποία προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι αποδεκτή, ούτε από την πλειονότητα των στελεχών της «Πρωτοβουλίας», ούτε από τους Σπύρο Βούγια, Νίκο Νυφούδη της «Πολύχρωμης Θεσσαλονίκης», ούτε από την «Κίνηση των 5» δημοτικών συμβούλων, ούτε από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, εάν υποθέσουμε ότι θα προσέλθει σε αυτήν τη συνάντηση, ούτε βεβαίως από το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης στη σύσκεψη της Παρασκευής είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «ό,τι και να κάνει η Νοτοπούλου δεν μπορεί να αποτινάξει το χαρακτήρα της κομματικής υποψηφιότητας». 

Οι Ζέρβας, Βούγιας - Νυφούδης

2. Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη τρέξει τις υποψηφιότητές τους και δύσκολα θα έμπαιναν σε μια συζήτηση «από μηδενική βάση». Τέτοιες περιπτώσεις είναι του κ. Ζέρβα, ο οποίος θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με τον κ. Μπουτάρη, αλλά και των κ. Βούγια και Νυφούδη οι οποίοι επίσης έχουν ανοίξει προεκλογικό βηματισμό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στη συνάντηση με όλους, αρκεί να ξεκαθαριστεί ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία, αλλά και υπογραμμίζοντας συγχρόνως, ότι δεν πρόκειται να αναστείλουν το δικό τους εγχείρημα.

Λύση εκ των ενόντων

Βεβαίως, θεωρητικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου της «Πρωτοβουλίας» με έναν υποψήφιο εκ των ενόντων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρόκειται ασφαλώς για την «Πρωτοβουλία» που γνωρίζουμε, αλλά για ένα μέρος της και μόνον. «Εδώ βλέπω πολλούς στρατιώτες, αλλά κανέναν στρατηγό», ειπώθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της παράταξης από ένα από τα στελέχη της, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει πρόσωπο σαν τον Μπουτάρη, ικανό να οδηγήσει σύσσωμη την «Πρωτοβουλία» στις εκλογές. Πάντως, ενδιαφέρον για υποψηφιότητα έχουν εκδηλώσει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας, υπό την προϋπόθεση, όπως λέει, να στρατευτεί σε αυτό το εγχείρημα το μεγαλύτερο μέρος της παράταξης. Επίσης, στη συνάντηση των αντιδημάρχων με τον κ. Μπουτάρη, την Παρασκευή, η οποία προηγήθηκε της συνεδρίασης της «Πρωτοβουλίας», πρόθεση υποψηφιότητας κατέθεσε και η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου η οποία είπε, σύμφωνα με πληροφορίες πως «αν μιλάμε για τέτοιες υποψηφιότητες (σ.σ. της Κ. Γούλα και του Σπ. Πέγκα) τότε θα βάλω κι εγώ υποψηφιότητα».

Η περίπτωση Καϊλή

Στο μεταξύ άγνωστες παραμένουν οι τελικές προθέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Μετά την αποχώρηση του κ. Μπουτάρη η Χαριλάου Τρικούπη δεν δεσμεύεται απέναντι στην «Πρωτοβουλία» και σίγουρα δεν επιθυμεί κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές που φαίνεται να έχει είναι είτε η «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη» των κ. Βούγια – Νυφούδη η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από το Ποτάμι είτε η υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή, στην περίπτωση που η τελευταία το αποφασίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά θα προτιμούσε, για πολλούς λόγους να δει την κ. Καϊλή υποψήφια για το δήμο, ωστόσο, δεν μπορεί να της το επιβάλει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε αντίρρηση για το δίδυμο Βούγια – Νυφούδη.