Skip to main content

Κλίμα αμφισβήτησης και παραιτήσεων για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

«Καλύτερα να μπουν κάλπες στα μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής», λένε στελέχη για τις εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο. Όλες οι υποψηφιότητες στη Θεσσαλονίκη.

Κάλπες για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και των νέων Συντονιστικών Επιτροπών των δημοτικών οργανώσεων στήνει την προσεχή Κυριακή το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για την εκλογή νέων οργάνων ελήφθη από την ηγεσία του Κινήματος και εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχειρούμενης οργανωτικής ανασυγκρότησης. Στην απόφαση ήταν αντίθετοι σχεδόν το 90% των απερχόμενων συντονιστών των Ν.Ε. καθώς και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής οι οποίοι σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα τόνισαν προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι «μια εκλογική διαδικασία μέσα στο κατακαλόκαιρο θα έχει παρακμιακό χαρακτήρα, θα τραυματίσει περαιτέρω το κύρος του ΠΑΣΟΚ και δεν θα προσφέρει τίποτε απολύτως στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και για χρόνια γραμματέα της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης Χρόνη Μακρίδη ο οποίος είπε ότι «σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερο να στηθούν κάλπες στα μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής». Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των συντονιστών και των μελών της Κ.Ε. η ηγεσία του Κινήματος αποφάσισε τελικώς να στηθούν οι κάλπες στις 26 Ιουνίου.

Αποχωρήσεις

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και παραιτήσεις αρκετών υποψηφίων. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του απερχόμενου γραμματέα της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης, του δικηγόρου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρίστου Βάρδα ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τη Ν.Ε. «Η απόφασή μου να μην εμπλακώ με οποιονδήποτε τρόπο στην παρούσα φάση με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης είναι καθαρά πολιτική και πλέον αμετάκλητη. Δεν επιθυμώ να νομιμοποιήσω μεθοδεύσεις στην πόλη που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις και σίγουρα με κάποιους, εγώ προσωπικά, έχουμε τελείως αντίθετη διαδρομή και εντελώς διαφορετική κλίμακα αξιών για την οποία δεν συμβιβάστηκα ποτέ για τίποτα και με κανέναν, όσο ψηλά κι αν πιστεύει ότι βρίσκεται» ήταν η δήλωση του κ. Βάρδα.

Σε ανάλογο κλίμα είναι και επιστολή υπό τον τίτλο «Ποιοι στέλνουν το ΠΑΣΟΚ στο απόσπασμα;» την οποία δημοσιοποίησε ο Κώστας Γαβρής, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρώην μέλος της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ Β’ Θεσσαλονίκης.

Παρόμοιες απόψεις έχουν και πολλά από τα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο ασφαλιστής Κυριάκος Μερελής δεν έθεσαν τελικώς υποψηφιότητα. Το κλίμα αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς τον αριθμό των μελών που τελικώς θα προσέλθουν την Κυριακή στην κάλπη.

Οι υποψήφιοι

Στην Α’ Θεσσαλονίκης για τις 11 θέσεις της Ν.Ε. υποβλήθηκαν 24 υποψηφιότητες. Άλλες 38 υποψηφιότητες κατατέθηκαν για τις Σ.Ε. των δημοτικών οργανώσεων. Αντιστοίχως για την Ν.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν 13 υποψηφιότητες και άλλες 37 για τις Σ.Ε. των δημοτικών οργανώσεων (αναλυτικά όλα τα ονόματα εδώ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ν.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές. Έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι συντονιστής θα επανεκλεγεί ο Γιάννης Κυανίδης και αναπληρωτής συντονιστής ο Αχιλλέας Μεταλούλης. Αντιθέτως, στην Α’ το παιχνίδι είναι ανοιχτό, μετά την αποχώρηση του κ. Βάρδα. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση του συντονιστή ενδιαφέρονται ο Χρήστος Παπαδούλης, συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο της Εύας Καϊλή, ο Στράτος Χασάπης, συνταξιούχος οδοντίατρος και πρώην διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Δημήτρης Ζαγκάκης, συνεργάτης του Αντώνη Σαουλίδη και ο εκπαιδευτικός Κώστας Ανθόπουλος.

Οι κάλπες

Στην Α’ Θεσσαλονίκης το μητρώο μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου πρόκειται να επικυρωθεί απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες αριθμεί περί τα 3.500 μέλη. Κάλπες στην Α’ θα στηθούν στα εξής σημεία: Στο Εργατικό Κέντρο θα ψηφίσουν τα μέλη των οργανώσεων της Α’, Β’ και Γ’ δημοτικής κοινότητας. Τα μέλη της Δ’ και Ε’ θα ψηφίσουν στα γραφεία των αντίστοιχων δημοτικών κοινοτήτων (έναντι γηπέδου ΠΑΣΟΚ το Δ’ και Βασ. Όλγας με Μαρτίου το Ε’). Στην Καλαμαριά θα στηθεί κάλπη στο θεατράκι της οδού Χηλής, στο δήμο Νεάπολης Συκεών, στο δημαρχείο Συκεών (στρ. Σαράφη 1), στο δήμο Παύλου Μελά στο πολιτιστικό κέντρο «Χρ. Τσακίρης» (Λαγκαδά 324), στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης στο 3ο δημοτικό σχολείο το οποίο βρίσκεται στην οδό Φιλιππουπόλεως 58 και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου στο θεματικό πάρκο Νεολαίας (Μεγ. Αλεξάνδρου με Κατσαντώνη απέναντι από τη ΔΕΗ).

Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα στηθεί μία κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο πλην του Λαγκαδά όπου θα στηθούν επιπλέον κάλπες και σε Σοχό και Ζαγκλιβέρι.

Η συμμετοχή στις εκλογές κοστίζει τρία ευρώ εκ των οποίων το ένα θα σταλεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Όλα τα πιστοποιημένα μέλη θα ψηφίσουν αποκλειστικά και μόνο στις οργανώσεις στις οποίες είναι εγγεγραμμένα και θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο πιστοποίησης (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Δείτε τις υποψηφιότητες πατώντας ΕΔΩ.