Skip to main content

Σε κρίση τα καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία

Σχεδόν το 40% των παιχνιδιών στη Γερμανία αγοράζονται πλέον στο ίντερνετ. Τα καταστήματα παιχνιδιών κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα καταστήματα παιχνιδιών αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των πεζόδρομων στο κέντρο των γερμανικών πόλεων, όπως τα καταστήματα μόδας ή υποδημάτων. Όμως αυτή η εποχή δείχνει να είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Υπό την πίεση διαδικτυακών καταστημάτων όπως η Amazon, αλλά και εκπτωτικά σουπερμάρκετ όπως τα Lidl όλο και περισσότερα καταστήματα βάζουν λουκέτο.

«Τα καταστήματά μας μοιάζουν με απομεινάρια περασμένης εποχής, όπως οι δεινόσαυροι», δηλώνει ο Γιούργκεν Μπούντκε συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Mukk στην πόλη Μίνστερ. Είναι γεγονός ότι κανένας άλλος εμπορικός κλάδος δεν δέχθηκε τόσο ισχυρό πλήγμα από το ίντερνετ όσο τα καταστήματα παιχνιδιών. Οι γερμανοί καταναλωτές αγοράζουν περίπου το 40% των παιχνιδιών διαδικτυακά. Μόλις το 30% του ετήσιου τζίρου αντιστοιχεί πλέον στα καταστήματα παιχνιδιών. «Εδώ και χρόνια ο αριθμός των καταστημάτων παιχνιδιών βρίσκεται σε υποχώρηση, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Καταστημάτων Παιχνιδιών (BVS) Στέφεν Καντ. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ 2010 και 2016 έκλεισε στη Γερμανία περίπου το 70% των καταστημάτων παιχνιδιών.

Ακόμα και καταστήματα ρουχισμού προσφέρουν παιδικά παιχνίδια

Όμως το πρόβλημα έχει και διεθνή διάσταση. Μεγάλες αλυσίδες όπως Toys'R'Us και Intertoys αντιμετωπίζουν κρίση. Έτσι η ολλανδική Intertoys ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των υποκαταστημάτων της στην Γερμανία, λόγω του υπερβολικά χαμηλού τζίρου. Παράλληλα τα καταστήματα της Toys'R'Us πέρασαν στον ιρλανδικό γίγαντα της αγοράς Smyths Toys.

Δεν είναι όμως μόνο το διαδίκτυο που απειλεί τα καταστήματα παιχνιδιών. Τα τελευταία χρόνια όλα και συχνότερα εκπτωτικά σουπερμάρκετ και καταστήματα καλλυντικών προσφέρουν στους πελάτες τους παιχνίδια. Ακόμα και καταστήματα μόδας όπως το C&A προσφέρει, εκτός από παιδικό ρουχισμό, παιχνίδια όπως Lego και Playmobil.

Ίσως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση ενός καταστήματος παιχνιδιών να είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένα παιχνίδια ή ορισμένες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα το πολυκατάστημα Mukk εκτός από 60.000 παιδικά είδη, προσφέρει στους καταναλωτές που το επισκέπτονται μια μικρή παιδική χαρά με τσουλήθρα και καρουσέλ. Τα επόμενα χρόνια θα είναι όμως δύσκολα για τα εναπομείναντα καταστήματα, διότι οι καταναλωτές δεν στρέφονται στο ίντερνετ μόνο για να αγοράσουν αλλά και για να νοικιάσουν παιχνίδια από νεοφυείς εταιρίες όπως η Kileda ή από γνωστές αλυσίδες όπως το καφεκοπτείο Tchibo και τα σουπερμάρκετ Real.

Έριχ Ράιμαν (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle